Vijf goede redenen om te stoppen met klagen

Een heuse klaagzang afsteken kan (en doet) iedereen, ook al word je er niet bepaald gelukkig van. Probeer daarom eens al je zinloze klachten in te slikken voor ze je lippen passeren. Je zal merken dat je na een tijd vrolijker en sprankelender door het leven gaat. 

Het regent altijd in België, of het is te warm. De trein heeft wéér vertraging of we staan opnieuw vast in een file. Het eten is te zout, of niet zout genoeg. De schoonouders zijn vervelend en ook in de politiek loopt alles mis. Af en toe lijkt het wel alsof mensen niets anders doen dan klagen. Maar zelf hebben we ook boter op het hoofd en zeuren we vaker dan we denken. Het is de hoogste tijd om daar verandering in te brengen, want verschillende studies hebben aangetoond dat optimistische mensen langer leven. Als dat niet genoeg is, vind je hier nog vijf andere redenen waarom je moet stoppen met klagen.

1. Je slaapt meer en beter

Een van de meest gehoorde klachten gaan over slaapgebrek. Vanaf je meerdere keren de zin “Ik ben zo moe” ingeslikt hebt, besef je gegarandeerd dat je vroeger onder de wol moet kruipen.

2. Je gaat minder in discussie

Volgens Jon Gordon, de auteur van het boek ‘No Complaining Rule’, produceert ons brein wanneer we klagen een stresshormoon dat het probleemoplossend vermogen vertraagt. In plaats van zinloos te zeuren, kan je dus beter al je energie spenderen aan het zoeken van oplossingen.

3. Je kan beter relativeren

Elk nadeel heb z’n voordeel: het is een cliché dat klopt als een bus. In plaats van te klagen dat je trein te laat is, kan je beter een gat in de lucht springen omdat je nu je hele krant kunt uitlezen. Shawn Achor, die het boek ‘The Happiness Advantage’ geschreven heeft, beweert zelfs dat je jouw hersenen kunt programmeren om automatisch op zoek te gaan naar de goede dingen in het leven.

4. Je bent minder bevooroordeeld

In plaats van je te ergeren aan andere personen en hierover te klagen, sta je meer open om écht naar hen te luisteren. Hierdoor leer je hen beter kennen en kan je beter met mensen omgaan.

5. Je hart luchten doet achteraf meer deugd

Na enkele klaagvrije dagen of weken, zal je heel wat positiever in de wereld staan. In plaats van te beginnen mopperen om het minste en geringste, pieker je enkel nog om de dingen die er écht toe doen. Als je je hart dan lucht, zal het niet leiden tot een negatieve spiraal maar net meer deugd doen.

Foto: splitshire.com

[polldaddy poll=”9066283″]