“Te veel piekeren is slecht voor je gezondheid”

Er zijn verschillende manieren om kostbare jeugdherinneringen op te rakelen. Een plaat maken waarvan de wortels in je soms pijnlijke tienerjaren liggen, is er een van. Dat is alleszins wat de Noorse zangeres Ane Brun deed voor haar zesde studioalbum ‘When I’m Free’.

Twee jaar toerde de Noorse zangeres onafgebroken rond, met en zonder band. Toch kon haar dat er niet van weerhouden om vrijwel meteen na haar thuiskomst aan haar zesde geesteskind te beginnen. «Ik ben heel gedreven. Ik wil muziek maken. En niet zomaar muziek: muziek die steeds beter wordt. Daarom blijf ik graag heer en meester van mijn eigen tijdschema, zo bepaal ik zelf wanneer ik wat doe en met wie ik samenwerk», legt ze uit tijdens een interview.

De mosterd voor deze plaat ben je gaan halen in je eigen jeugdjaren. Wie of wat heeft jou beïnvloed tijdens die woelige periode?
Ane Brun:
«Mensen als Dolly Parton, Feist of Jeff Buckley hebben een sterke indruk op mij gemaakt. Ik denk ook dat je dat hoort in de manier waarop ik zing. Het is moeilijk om exact te benoemen welke invloeden ik allemaal in deze ene plaat heb gestopt. Ik heb gewoon heel veel nummers uit mijn jeugdjaren terug van onder het stof gehaald om ze heel intensief te beluisteren. En dan heb ik voor mezelf een lijstje proberen te maken van zaken waar ik van houd. Daarna heb ik gekeken hoe ik die elementen in mijn eigen muziek kon meenemen. Er zit nu bijvoorbeeld veel meer triphop in verwerkt.»

En waar ben je tekstueel de inspiratie gaan halen?
«Verschillende zaken. Een gebroken hart is wellicht één van de meest voor de hand liggende dingen. Maar er zijn ook een paar nummers op de plaat die gaan over de manier waarop ik het roer van mijn leven het afgelopen jaar radicaal heb omgegooid. Al twee jaar sukkel ik met een auto-immuunziekte die me het leven niet altijd gemakkelijk maakte, totdat ik een manier vond om ermee om te gaan. En die metamorfose is ook duidelijk te horen op de plaat.»

Wat gebeurde er voordat je erin slaagde om het roer om te gooien?
«Ik dacht veel na over mezelf en alles wat er om me heen gebeurde. Dat bezorgde me een pak stress, maar stresshormonen zijn slecht voor je gezondheid. Ik dacht dat ik mezelf redde door goed over alles na te denken en overal op voorbereid te zijn. Dat werkt natuurlijk net averechts. Al dat gepieker is nefast voor je gezondheid.

«Ik heb nu ook veel meer inzicht over hoe de combinatie van stress en hormonen ons hele denkpatroon beïnvloedt en overhoop gooit. Daar zouden we wat aan moeten doen. Ik ben er echter wel zeker van dat we als mensen geen slaafjes zijn die onze gevoelens gewoon moeten ondergaan. Nee, ik ben ervan overtuigd dat we ons denken en voelen wel degelijk sturen. In beperkte mate dan.»

Mare Hotterbeekx
‘When I’m Free’ is uit bij V2, Ane Brun speelt live op 17/10 in de Botanique in Brussel.