Monogamie komt door overschot aan onvruchtbare vrouwen

Mensen kiezen voor een vaste, monogame relatie omdat er een overschot is aan onvruchtbare oudere vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Utah. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Biologen breken zich al jaren het hoofd over de vraag waarom mensen vaste relaties aangaan en onze genetische naasten, zoals de chimpansee, niet. Om een antwoord te bieden op die vraag, creëerden een groep wetenschappers dertig denkbeeldige prehistorische samenlevingen. Vervolgens simuleerden ze hoe de verhouding vruchtbare mannen en vrouwen zich over miljoenen jaren zou ontwikkelen.

Omdat mensen vandaag de dag relatief oud worden, bestaat een groot deel van onze bevolking uit onvruchtbare, oudere vrouwen. Mannen blijven daarentegen hun hele leven vruchtbaar, waardoor ze een overschot vormen op de relatiemarkt. Vanuit evolutionair oogpunt is het dan voordelig van mannen om een relatie aan te gaan met een vruchtbare vrouw en haar te beschermen tegen de voortplantingsdrift van andere mannen, zegt de antropologe Kristen Hawkes van de Universiteit van Utah. De resultaten van de computersimulatie zijn gepubliceerd in het tijdschrift PNAS.

Verouderingswetenschapper David van Bodegem van de Leyden Academy heeft toch zijn twijfels bij het onderzoek. "Bij zo'n computersimulatie bepaal je zelf welke gegevens je invoert, en wetenschappers hebben altijd de neiging bevestiging te zoeken voor hun theorie. Een test met echte gegevens, waarin het claimgedrag van mannen groter blijkt in samenlevingen met een hogere levensverwachting, zou mij meer overtuigen", zegt hij tegen de Volkskrant.

Daarnaast vraagt hij zich af of de resultaten wel generaliseerbaar zijn.  "Als in de onderzochte stammen mannen inderdaad hun vrouw beschermen vanwege de competitie, hoeft dat niet overal zo te zijn. Daarvoor zijn culturele verschillen wereldwijd veel te groot."  Zo is maar in een kwart van de bestaande culturen de mens monogaam. "De band die partners met elkaar aangaan is overal anders. Het maakt waarschijnlijk heel veel uit welke samenleving je onderzoekt."

Foto: Pixabay