Kandidaten gezocht voor nieuwe Belgodyssee-wedstrijd

De jaarlijkse reportagewedstrijd Belgodyssee, die de samenwerking tussen jonge journalisten uit de verschillende gemeenschappen van België bevordert, is op zoek naar nieuwe kandidaten.In tien jaar tijd bezorgde de Belgodyssee-wedstrijd kansen aan 160 jonge journalisten. De wedstrijd werd in 2005 gelanceerd op initiatief van de VRT en de RTBF in samenwerking met het Prins Filipfonds, Editions de l’Avenir en Metro, en met de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister.

Duo

Acht duo’s – bestaande uit een Nederlandstalige en een Franstalige journalist – trekken erop uit en werken een week lang samen aan radioreportages en artikels voor de geschreven pers.

Tijdens de acht weken moet elke kandidaat ook een nieuwsitem voor online maken en viraal laten gaan met behulp van de sociale media. Het is de bedoeling dat de journalisten voor een maximale zichtbaarheid zorgen en zoveel mogelijk interactiviteit rond het nieuwsitem creëren. Dit kan verschillende vormen aannemen: een webdoc, video, blog of nog iets anders volgens de voorkeuren van de kandidaat.

Stage

De uiteindelijke winnaars van de Belgodyssee-wedstrijd krijgen een betaalde stage van zes maanden op de nieuwsredactie van de VRT voor de Nederlandstalige winnaar en op de nieuwsredactie van de RTBF voor de Franstalige winnaar. De stage zal duren van september 2016 tot maart 2017. Alle bijdragen van de Nederlandstalige kandidaten verschijnen ook wekelijks in de Metro.

Huwelijk

Vorig jaar was het thema van de wedstrijd ‘gemengde huwelijken’. De zestien geselecteerde reporters (foto) gingen op zoek naar koppels die elkaar over de taalgrens heen vonden en samen hun leven uitbouwden. De winnaars van 2014 voor de beste reportage waren Mariam Alard, met een reportage over een gemengd huwelijk in Wemmel, en Nikeli De Ceuninck, met zijn reportage over sterrenrestaurant Comme Chez Soi in Brussel en het koppel Pierre Wynants en Marie-Thérèse Dossche.

Alle informatie is op deze link terug te vinden.