IN BEELD. Een eerbetoon aan Aylan

Op het strand van Rabat in Marokko hebben tientallen mensen een eerbetoon gegeven aan het overleden Syrische vluchtelingetje Aylan Kurdi. Liggend in de branding met een rode T-shirt en blauwe broek lijken de afbeeldingen wel bijzonder sterk op de foto van de aangespoelde peuter die zorgde voor een schokgolf door heel Europa. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Op de treffende foto's is te zien hoe ongeveer 30 mensen roerloos en met hun gezicht in het natte zand liggen in het Marokkaanse Rabat. Ze liggen er net zo bij als Aylan. Sommigen droegen zelfs dezelfde kleding: een rode T-shirt en een blauwe broek. Als eerbetoon bleven de meeste mensen liefst 20 minuten liggen in die houding.

Het jongetje was samen met zijn ouders en zijn broertje Galeb (5) met een opblaasbootje vanuit Turkije vertrokken naar Griekenland. Hun einddoel was Canada bereiken, waar hun familie woont. Zijn vader was echter de enige die de tocht overleefde. Hij heeft inmiddels besloten om in hun thuisstad Kobane te blijven. «Niets kan het verlies van mijn kinderen compenseren, al gaf je me de hele wereld», zei hij aan Britse media.

De Marokkaanse actrice Latifa Ahrar hielp met het organiseren van het evenement. ,"Als artiest is het mijn plicht om te reageren en hier met mijn collega's te komen om te laten zien dat een klein gebaar veel waard kan zijn", zei ze.

Foto's: AFP / F. Senna

Aan de andere kant van de Middellandse zee bouwden Palestijnen een zandsculptuur van het jongetje op een strand in de Gazastrook.

Foto's: AFP / M. Abed