«Hun tentenkampje is blijkbaar te knus»

Theo Francken (N-VA) heeft scherpe uitspraken gedaan over de vluchtelingen. Omdat de vooropvang in het WTC III-gebouw nauwelijks asielzoekers aantrok, opperde hij dat «hun tentenkampje blijkbaar te knus is». De staatssecretaris vroeg bovendien om verontschuldigingen.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

De vrees dat het aantal opvangplaatsen ontoereikend zou zijn, bleek tijdens de eerste nacht onterecht. Van maandag op dinsdag verbleven slechts veertien mensen op de eerste verdieping van het WTC III-kantoorgebouw in Brussel. In opdracht van de federale overheid had het Rode Kruis daar nochtans 500 bedden geïnstalleerd voor asielzoekers die wachten op hun inschrijving bij de Dienst Vreemdelingenzaken.

De meesten kozen ervoor om de nacht door te brengen in het tentenkamp in het Maximiliaanpark. Wellicht omdat daar voedsel en douches voorhanden zijn, en omdat ze daar ook overdag kunnen blijven. Bij Theo Francken schoot de beperkte opkomst evenwel in het verkeerde keelgat.

«We bieden opvang aan, maar ze willen gewoon niet. Blijkbaar is hun tentenkampje te knus», twitterde de staatssecretaris. In een adem vroeg Francken ook om de kritiek op de regering te stoppen. «Als er nu nog mensen buiten willen slapen, oké, maar steek het niet op de overheid a.u.b. Excuses welkom. Dank.»

Na een storm van kritiek nuanceerde Francken zijn uitspraken. «De gevraagde excuses waren ‘bij wijze van spreken'. Het is gewoon heel bitter, omdat we met onze ploeg een heel weekend lang hard hebben gewerkt.»

Dat de mogelijkheid om te overnachten slecht gecommuniceerd werd, wees Francken van de hand. «Het adres is vlak naast het vluchtelingenkampje, op amper tien meter wandelen. Wat moet ik nog meer doen? Hotels aanbieden voor iedereen?»

De Gucht haalt uit naar N-VA

Nog voor Theo Francken zijn tweets de wereld instuurde, haalde Karel De Gucht (foto) hard uit naar diens partij. De voormalig eurocommissaris vindt dat N-VA over de schreef is gegaan met bepaalde stellingnames over de asielcrisis. «Omdat ze de extreemrechtse kiezers en de foertkiezers waarmee ze de verkiezingen heeft gewonnen niet wil kwijtspelen», sneerde De Gucht, die onder meer verwees naar de stelling van voorzitter Bart De Wever dat Syriërs die verder komen dan net over de Syrische grens economische vluchtelingen zijn. Hoewel er nog discussie is over de spreiding van de vluchtelingen, benadrukte De Gucht dat in de EU stappen worden gezet in de goede richting.