Eindeloos speelplezier, zelfs na de vakantie

Niet zo lang geleden zat je misschien nog op het strand, vandaag de dag bevind je je hoogstwaarschijnlijk weeral op je werk. De vakantie is veel te snel voorbijgevlogen, ook voor de kinderen. Waar ze zich enkele dagen geleden nog zorgeloos konden vermaken, of zelfs onbekommerd vervelen, worden ze nu opnieuw geconfronteerd met agenda’s, huiswerk en een zware boekentas die ze moeten meesleuren. Moet dat nu echt?

Haal de animator in jezelf boven en laat je kinderen zo langer van dat speelse vakantiegevoel genieten. Neckermann helpt je alvast op weg met de onderstaande tips.

Monsterlijke schelpen

Als in de vakantie tijd hebt doorgebracht aan het strand, hebben de kinderen ongetwijfeld een mooie collectie schelpen opgebouwd. Die mag natuurlijk niet weggegooid worden maar het is ook Speelplezier 3niet helemaal duidelijk wat ze ermee willen doen. Met een beetje lijm en een gezonde dosis verbeelding veranderen ze die berg schelpjes in een mum van tijd in schattige visjes, grappige krabbetjes of griezelige zeemonsters.

Dit heb je nodig:

  • Allerlei schelpen
  • Lijmpistool of alleslijm
  • Eventueel verf, kraaltjes, wiebeloogjes of eender wat er nog in de knutseldoos te vinden is.

Aan de slag:

Was de schelpen en laat ze goed drogen. Dankzij de verschillende vormen en formaten zijn de mogelijkheden eindeloos. Wat wordt het lijfje, het kopje of de armen van je kunstige knutselwerkje? Eens je een setje bij elkaar heb gezocht, lijm je ze stevig vast. Laat goed drogen en voeg eventueel wiebeloogjes of een gekke kleur verf toe. Deze creatie krijgt alvast een ereplaats op de kast!

Megazeepbel

Speelplezier 1Niets zo leuk als bellen blazen en hier geldt de leuze ‘hoe groter, hoe beter’! Met wat afwasmiddel en een lichte zomerbries maak je misschien wel een bel die zo groot is dat je kleine helden er zelf in kunnen staan. Het proberen waard!

Dit heb je nodig:

  • Twee stokken of gedroogde bamboe uit de tuin
  • Een touw van ongeveer 60 cm en een touw van ongeveer 120 cm lang. In het beste geval koop je een touw van gevlochten katoen, maar je kan er ook eenvoudig zelf eentje maken met wat repen van een oud T-shirt of een kussensloop.
  • Voor het sop: een kopje afwasmiddel (zonder citroen!), acht kopjes warm water en drie flinke theelepels glycerine (verkrijgbaar bij de drogist of apotheek).

Aan de slag:

Maak het sop en laat het enkele uurtjes of zelfs een nachtje rusten. Maak eventueel wat extra en vul er enkele lege flessen mee.

Bevestig het kortste touw tussen de twee uiteinden van de stokken. Je kan hiervoor eventueel een gaatje boren in de stokken, het touw erdoor steken en vastknopen. Doe daarna hetzelfde met het lange touw. Als je de stokken openhoudt, hangt er nu een driehoek uit touw tussen. Hou de stokken tegen elkaar, dompel ze helemaal onder in het sop en open ze langzaam. Loop er mee door de tuin of laat de wind je helpen met het maken van deze coole zeepbellen.

Fleurige bloemen

Het is een fenomeen dat je vaak aan de Belgische kust ziet: kleine winkeltjes waar kinderen kleurrijke papieren bloemen verkopen. Aangespoelde schelpjes zijn hier het betaalmiddel bij uitstek! Maar of je ze nu verkoopt of niet, papieren bloemen maken is een nostalgische bezigheid die met een glimlach van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Dit heb je nodig:

  • Crêpepapier
  • Stokjes of rietjes
  • IJzerdraad of touwtje
  • Schaar

Aan de slag:

Knip een strook van 3 tot 6 centimeter lang van het rolletje crêpepapier. Als je dat openrolt, heb je één lange strook papier. Neem het stokje of rietje en draai het crêpepapier errond. Doe dit door het papier aan de onderkant bijeen te nemen en het bovenaan mooi te laten openvallen. Blijf dit doen tot al je papier rond de bloemenstengel zit en bindt het vast met het touw of het stukje ijzerdraad. Gebruik eventueel meerdere stroken voor een kleurrijk geheel of knip nog blaadjes uit om de stengel te plakken.

Met deze tips kan je alvast aan de slag, maar er zijn natuurlijk duizenden activiteiten waarmee je het zomerse gevoel kan laten voortduren. Denk eens nostalgisch terug wat je vroeger zelf leuk vond. Een trip down memory lane kan zo een toffa namiddag voor jou en je kind worden!

Ben je op zoek naar nog meer tips voor een geslaagde familievakantie? Haal dan zeker het Neckermann Familiemagazine in huis of surf naar www.neckermann.be/familievakanties.aspx !