Veel stress is even ongezond als passief roken

Stress op de werkvloer is een vaak voorkomend probleem, en nu blijkt het nog schadelijker te zijn dan aanvankelijk gedacht. Volgens een studie van Harvard Business School en Stanford University is werkstress even slecht voor de gezondheid als passief roken. “Als je erbij stilstaat hoeveel tijd men doorgaans op werk doorbrengt, is dit eigenlijk geen verrassing”, klinkt het bij de onderzoekers. 

De wetenschappers analyseerden 228 andere studies. Ze ontdekten dat een veeleisende baan de kans op ziektes met 35% verhoogt. Wie veel overuren klopt, heeft bijna 20% meer kans op een vroege dood.

Waar werknemers het meeste mee worstelen, is de angst om hun baan te verliezen. Wie zich hier zorgen over maakt, zou zelfs 50% meer kans hebben om gezondheidsproblemen te ontwikkelen. “Kortom, stress op de werkvloer levert evenveel gezondheidsrisico’s op als passief roken”, zegt Joel Joh, de auteur van dit onderzoek. “Als je erbij stilstaat hoeveel tijd men doorgaans op werk doorbrengt, is dit eigenlijk geen verrassing.”

Goh hoopt dat zijn bevindingen ervoor zullen zorgen dat bedrijven extra letten op werkdruk bij hun medewerkers. “De werkdruk opvoeren zal misschien eerst leiden tot meer productiviteit, maar zal er uiteindelijk voor zorgen dat werknemers minder kunnen werken”, besluit de onderzoeker.