Tandarts die leeuw Cecil doodde gaat weer aan het werk

BLOOMINGTON, MN - JULY 29: Signs and stuffed toy animals are placed at a memorial for Cecil the lion in the parking lot of Dr. Walter Palmer's dental clinic on July 29, 2015 in Bloomington, Minnesota. According to reports, the 13-year-old lion was lured out of a national park in Zimbabwe and killed by Dr. Palmer, who had paid at least $50,000 for the hunt. Adam Bettcher/Getty Images/AFP

De Amerikaanse tandarts die woedende reacties uit de hele wereld over zich heen kreeg nadat hij in Zimbabwe de leeuw Cecil had gedood, gaat morgen na een tijdje onder de radar te zijn gebleven weer aan de slag gaan in zijn praktijk in Minneapolis. Walter Palmer zegt nooit te hebben geweten dat het beest zo geliefd was, en blijft er bij dat hij niets onwettigs heeft gedaan.

«Als ik had geweten dat deze leeuw een naam had en belangrijk was voor het land of een onderzoek, dan had ik hem niet gedood. Niemand in ons jachtgezelschap wist voor- of achteraf de naam van deze leeuw», zei Palmer in een interview met Associated Press.

Cecil was een beroemdheid in het Hwange National Park en droeg een gps-nekband voor een onderzoek van Oxford University. Palmer zei dat hij de leeuw met de opvallende zwarte manen buiten het park velde met een pijl. Het dier stierf niet onmiddellijk, maar Palmer sprak tegen dat de gewonde leeuw nog veertig uur ronddoolde voordat hij met een geweer werd afgemaakt. Volgens de tandarts werd de leeuw de volgende dag opgespoord en met een pijl gedood. Op specifieke vragen over zijn hobby, bijvoorbeeld hoeveel hij voor de expeditie in Zimbabwe heeft betaald, ging hij niet in.

“Patiënten willen mij terug”

Nadat Palmer eind juli genoemd was als de jager die Cecil had gedood, werden zijn praktijk en huis in de buurt van Minneapolis en zijn vakantiehuis in Florida belaagd door betogers en dierenrechtenactivisten. Op sociale media werd ook opgeroepen tot geweld.

Palmer zei dat hij “helemaal ondersteboven” was over de gevolgen voor zijn medewerkers en kliniek, die tot eind augustus gesloten bleef. Ook zijn vrouw en dochter voelden zich bedreigd. Zelf voelt hij zich nu veilig genoeg om weer aan het werk te gaan. “Mijn medewerkers en patiënten staan achter mij en willen mij terug.” Palmer wilde niet zeggen waar hij de afgelopen weken verbleef en welke beveiligingsmaatregelen hij heeft getroffen.

“Ik heb me altijd aan de wet gehouden”

Theo Bronkhorst, de beroepsjager die Palmer bij de jacht op Cecil hielp, is in Zimbabwe aangeklaagd wegens ‘verzuim om een illegale jacht te voorkomen’. Honest Ndlovu, de eigenaar van het stuk grond buiten het nationaal park waar Cecil werd gedood, wordt eveneens vervolgd omdat hij jacht op zijn terrein zou hebben toegestaan zonder vergunning.

Op de vraag of hij naar Zimbabwe zou terugkeren om te jagen, antwoordde Palmer dat nog niet te weten. Hij zei dat hij een keer of vier in het Afrikaanse land was geweest. “Zimbabwe was voor mij een heerlijk land om in te jagen en ik heb mij altijd aan de wet gehouden”, zei Palmer.

BLOOMINGTON, MN - JULY 29: Protesters call attention to the alleged poaching of Cecil the lion, in the parking lot of Dr. Walter Palmer's River Bluff Dental Clinic on July 29, 2015 in Bloomington, Minnesota. According to reports, the 13-year-old lion was lured out of a national park in Zimbabwe and killed by Dr. Palmer, who had paid at least $50,000 for the hunt.   Adam Bettcher/Getty Images/AFP
Adam Bettcher/Getty Images/AFP