Dit is de perfecte slaapkamertemperatuur

Hoe slaap jij het liefst? Met het raam open of dicht? Met of zonder ventilator? Met de verwarming aan of uit? Met een dik deken of een dun laken? Zeker als je met twee slaapt, kan dit een heikel discussiepunt zijn. Tot voor kort, want een nieuwe studie heeft aangetoond dat de perfecte slaaptemperatuur 18 graden Celsius is.

Volgens Rachel Salas, experte slaapwetenschappen en neurowetenschapper aan de Johns Hopkins University, is de perfecte slaaptemperatuur 18 graden Celsius. Ze beweert dat je lichaam afkoelt tijdens je slaap. Aan het einde van je slaapcyclus stijgt de temperatuur weer om je lichaam duidelijk te maken dat het tijd is om wakker te worden.

Met andere woorden heeft zal je moeilijker in slaap vallen als de temperatuur in de slaapkamer te hoog is. Door te kiezen voor een koudere temperatuur, help je je lichaam een handje en krijg je een betere nachtrust. Eerdere studies hebben bovendien aangetoond dat slapen in een koele kamer alleen maar voordelen heeft voor de gezondheid.

Volgens Salas is de temperatuur ook afhankelijk van de voorkeur van de slaper, maar over het algemeen raadt ze een temperatuur aan tussen den 17 en 20,5 graden aan. “Ik slaap persoonlijk het beste bij 20 graden”, verklapt ze.