Boze boeren zetten Brussel in rep en roer

20150907 - BRUSSELS, BELGIUM: Farmers clash with riot police during a demonstration of European farmers in Brussels, Monday 07 September 2015, on the day of an etxraordinnary European agriculture council. BELGA PHOTO THIERRY ROGE

Gewapend met koebellen, tractorhoorns en voetzoekers trokken de landbouwers vandaag op straat om te protesteren tegen de lage prijzen die ze voor hun producten krijgen. Zo’n 1.455 tractors baanden zich een weg richting de Europese wijk, en stuurden daarbij het Brusselse verkeer duchtig in de war. Op het Schumanplein braken er rellen uit.

Rond elf uur ‘s ochtends werden de eerste toespraken gehouden en vertrok de mars naar de Europese wijk. Bij de aanvang van de betogingen werd er door de verschillende boerenorganisaties gedreigd met hardere acties, indien Europa niet met een acceptabel voorstel over de brug zou komen. Vooral de Franse tak van het European Milk Board schoot met scherp. «Als er nu geen grote beslissing wordt genomen, zullen we middelen gebruiken die we nog nooit hebben gebruikt. De acties zullen gewelddadig worden, om onze families te beschermen», klonk het.

Naast de 1.455 tractors, waren er volgens de politie om en bij de 4.800 deelnemers die te voet door de straten trokken. De organisatie zelf ging uit van 2.000 tractoren en 6.000 deelnemers.

Agenten die de orde probeerden te handhaven werden bekogeld met eieren, flesjes, stenen en stokken. Daarbij raakten drie agenten gewond. Twee daarvan konden ter plaatse verzorgd worden, een derde werd voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht en is tien dagen werkonbekwaam.

Een aantal boeren heeft geprobeerd om met tractoren door de barrages te breken, waardoor de politie zich genoodzaakt zag om het waterkanon in te zetten. Daarop werd er met hooi naar de politiemacht gegooid, dat vervolgens vuur vatte. De woedende betogers staken daarop een grote brand aan, waarbij de boompjes op het plein werden uitgerukt en op de brandstapel geworpen. Uiteindelijk heeft de politie de situatie terug onder controle gekregen met behulp van waterkanonnen en traangas.

Rond 17 uur hebben de eerste colonnes tractoren de landbouwmanifestatie verlaten, deze keer met weinig of geen verkeershinder tot gevolg.