Boeren leggen Brussel lam

20150731 - WATERLOO, BELGIUM: Illustration picture shows a farmers' protest action at the Carrefour supermarket in Waterloo, Friday 31 July 2015. The last few days farmers have been protesting against low prices payed for their goods. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Vandaag worden duizenden boeren uit heel Europa verwacht in Brussel. Ze protesteren tegen het Europees landbouwbeleid.

De politie verwacht dat de tractoren voor zeer zware verkeershinder zullen zorgen en raadt af naar Brussel te komen als het niet nodig is. Er zijn twee optochten gepland. Een eerste betoging bestaat vooral uit Melkveehouders, die verenigd zijn in de European Milk Board. Zij blazen om 11 uur verzamelen aan het Schumanplein (archieffoto). De organisatoren mikken op meer dan 5.000 landbouwers, met meer dan duizend tractoren. De boeren komen uit heel Europa afgezakt. Het merendeel zou afkomstig zijn uit Frankrijk en Duitsland. Alleen al uit Duitsland zouden driehonderd tractoren naar Brussel rijden. De melkveehouders willen vooral een structurele oplossing voor de lage prijzen.

Een tweede betoging vertrekt om 10 uur aan het Noordstation richting Schumanplein. Een groot deel van die betogers zijn mensen van Boerenbond. Ook landbouwers van het Algemeen Boerensyndicaat zullen mee oplopen. Ook in deze betoging zullen tractoren mee oprijden. Hier gaan de ramingen vrijdag voorlopig uit van 2.000 à 3.000 deelnemers, en enkele honderden tractoren.

Gisteren kwamen al enkele honderden landbouwers samen tussen het Schumanplein en het Jubelpark. De bijeenkomst begon met een voetbalwedstrijd tussen SV Landbouw en Agro-Industrie United, waarbij de lobbyisten van de industrie het op voorhand op een akkoordje wisten te gooien met de scheidsrechter. Daarna volgde onder meer een pakkende getuigenis van schrijver Chris De Stoop, die stelde dat landbouw niet zomaar mag uitverkocht worden aan de wereldmarkt.