De meest bizarre voorwerpen uit de eBay-geschiedenis

MIAMI, FL - SEPTEMBER 30: In this photo illustration, an eBay website is seen on a computer screen and the PayPal website is seen on an iphone on September 30, 2014 in Miami, Florida. Today, eBay announced it will split from the payments service PayPal, forming two independently traded companies beginning in 2015. Joe Raedle/Getty Images/AFP

eBbay viert deze week zijn twintigjarig bestaan. Een reden te meer voor een overzicht van de meest markante voorwerpen die via de grootste online veilingsite ter wereld voor de hamer gingen.

Onder de naam Auctionweb lanceerde de stichter Pierre Omidyar in 1995 de eerste versie van de online veilingsite die we nu kennen als eBay. En hoewel er via de site heel wat handige koopjes gedaan kunnen worden, barst het er ook van de ronduit bizarre items die mensen proberen te verkopen. Het was destijds Omidyar zelf die de toon zette, door een kapotte laserpen via zijn platform aan te bieden. Hij wist er warempel nog 14,83 dollar voor op te strijken. Een overzichtje van de meest absurde voorwerpen die online de revue passeerden.

Een orgaan
Een van de eerste keren dat eBay internationaal in de spotlights kwam te staan, was toen iemand 5,7 miljoen dollar bood op een nier. Net zoals veel andere ophefmakende veilingen draaide de actie op niets uit omdat de site de illegale verkoop nietig verklaarde en zelfs de politie inschakelde.

In de categorie ‘organen’ werd er onlangs ook een gebroken hart te koop aangeboden via Ebay. Een zekere Christel uit Limburg liep letterlijk te koop met haar verdriet.

Kunst
Een anonieme Amerikaan is erin geslaagd om een zelfgemaakt abstract schilderij voor 135.000 dollar van de hand te doen. Met de handtekening ‘RD52’ wist hij de aandacht van tal van geïnteresseerde kopers te trekken. Zij dachten namelijk dat het daarmee ging om een onbekend werk van Richard Diebenkorn. De slinkse oplichter slaagde er zelfs in om de prijs nog op te drijven. Zodra het bedrog aan het licht kwam, was het uit met de pret en werd ook deze veiling ongeldig verklaard.

Identiteit
Niet alleen de kunst zelf, maar ook de identiteit van de kunstenaars heeft al te koop gestaan op de online veilingsite. Er heeft ooit iemand geprobeerd om de krampachtig geheim gehouden identiteit van de wereldbekende graffiti-kunstenaar Banksy te onthullen indien er genoeg geld op tafel gelegd zou worden. Sommige mensen dachten dat het om een actie van Banksy zelf ging, maar de ware toedracht van de veiling is nooit onthuld.

Haarlokken van beroemdheden
In 2008 slaagde iemand erin om een haarlok van model Kate Moss te bemachtigen en te koop aan te bieden. Een enthousiaste fan had maar liefst 805 euro over om dit stukje haar te bemachtigen. Iemand probeerde dat kunstje later te herhalen met een lok van de Britney Spears, maar die veiling werd nietig verklaard.

Geschiedenis
Een opmerkzame stadsarchivaris wist in 2004 in Kortrijk een factuur voor de Guldensporenslag te bemachtigen. Het gaat om een ontvangstbewijs van een Franse ridder die bevestigt dat hij vergoed is voor de oorlog in Vlaanderen.