Vader van Syrische jongen getuigt

Abdullah Kurdi, de vader van het Syrische jongetje dat aanspoelde op een Turks strand, heeft het bootje waarmee ze naar Griekenland wilden varen zelf proberen te besturen.
door
Eldrid
Leestijd 1 min.

Meteen na hun vertrek in Turkije begon de kapitein van het bootje te panikeren omwille van de hoge golven. Hij sprong overboord en vluchtte, getuigde Kurdi aan het persbureau AP. "Ik nam het roer over en probeerde de boot te besturen, maar de golven waren zo hoog dat we kapseisden. Ik nam mij vrouw en kinderen in de armen, maar er was geen hoop meer. Een voor een gingen ze dood", zei Kurdi bij het mortuarium van de badplaats Bodrum.

De foto van Aylan Kurdi (3) ging de wereld rond. Samen met zijn broertje Galip (5) en zijn moeder Rehan verdronk hij toen hun bootje kapseisde.

AFP PHOTO / DOGAN NEWS AGENCY

 

"Ik wil nu alleen maar bij mijn kinderen zijn. Elke dag maakten ze me wakker om met hen te spelen. Ze waren de mooiste kinderen ter wereld. Maar nu is alles weg." De man, een Syrische Koerd, wil zijn reis naar Europa niet meer verderzetten en keert terug naar Syrië. Hij wil zijn vrouw en kinderen begraven in hun thuisstad Kobane.

De Kurdi's woonden tot 2012 in de Syrische hoofdstad Damascus. Door de burgeroorlog moesten ze verschillende keren verhuizen, onder meer naar Aleppo en Kobane. Ze woonden intussen in Turkije.

Foto Twitter