Congolese ‘Terminator’ pleit onschuldig

Congolese warlord Bosco Ntaganda sits in the courtroom of the International Criminal Court (ICC) during the first day of his trial in the Hague, on September 2, 2015. The trial of former Congolese warlord Bosco Ntaganda opened at the International Criminal Court on Wednesday, where the ex-rebel dubbed "The Terminator" faces 18 charges of war crimes and crimes against humanity. Ntaganda, who surrendered to the US embassy in Kigali in 2013, stands accused of orchestrating hundreds of deaths in savage attacks in the Democratic Republic of Congo, as well as recruiting and raping child soldiers. AFP PHOTO/ POOL / MICHAEL KOOREN

Voor het Internationaal Strafhof in Den Haag is het proces begonnen tegen de Congolese oud-rebellenleider Bosco Ntaganda. De rechtszaak tegen de ‘Terminator’ is de grootste en meest complexe in de geschiedenis van het ICC. 

Tegen Ntaganda lopen achttien aanklachten, waaronder moord, verkrachting, het gebruik van jonge meisjes als seksslavinnen en het inzetten van kindsoldaten. Hij pleit over de hele lijn onschuldig.

De Congolees-Rwandese rebellenleider vocht jarenlang voor verschillende rebellengroeperingen, net als voor het Congolese leger. Als commandant van de ‘Forces Patriotiques pour la Libération du Congo’ (FPLC) speelde hij een centrale rol in het etnisch geweld in het noordoostelijke district Ituri.

Ntaganda wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van meer dan 800 burgers in de mineraalrijke regio in 2002 en 2003. Volgens ngo’s kostte het conflict in Ituri in totaal aan meer dan 60.000 mensen het leven.

Tachtig getuigen

Tegen de rebellenleider, ook wel de ‘Terminator’ genoemd, is bewijs verzameld van meer dan 2.000 slachtoffers. Het openbaar ministerie zal tijdens het proces meer dan 8.000 documenten voorleggen, en meer dan 80 getuigen worden opgeroepen. Het gaat onder meer om voormalige kindsoldaten.

De hoofdaanklager, Fatou Bensouda, had het in haar openingspleidooi over een van de getuigen die in een dorp in Ituri in een stapel lichamen zijn vrouw en vier kinderen terugvond. Eerst trof hij zijn zoon aan, een peuter die van zijn ingewanden was ontdaan en van wie de keel was doorgesneden. Zijn vrouw en andere kinderen waren op een gelijkaardige manier om het leven gebracht.

Straffeloosheid

Ntaganda richtte ook de militie M23 op, die in 2012 moordend en plunderend door Oost-Congo trok. In maart 2013 gaf hij zich in de Amerikaanse ambassade in Rwanda over. Hij was toen al zeven jaar op de vlucht voor het ICC.

De start van het proces tegen Ntaganda is een historisch moment voor het ICC. Mensenrechtenorganisaties juichen de rechtszaak tegen de oud-rebellenleider, die jarenlang het symbool was van de straffeloosheid in Afrika, toe.