Arm schaap verlost van 40 kilo wol

Gisteren is een arm schaap gevonden dat meer dan 40 kilogram wol met zich mee zeulde, een absoluut wereldrecord. Het Australische dier, dat Chris werd genoemd, was vermoedelijk al meer dan vijf jaar niet geschoren. 

Chris werd gespot in de zogenoemde Outback, niet ver van de Australische stad Canberra. Het beest was zo zwaar, dat de dierenbescherming vreesde voor zijn leven. Om de wollige verschijning te verlossen uit zijn lijden, werd het dier naar schaapscherenkampioen Ian Elkins gebracht. Die verdoofde Chris, uit vrees dat hij anders door een shock zou overlijden.

mouton1

Het scheren duurde al bij al 45 minuten en leverde maar liefst 42,3 kilogram wol op. De scheerbeurt was dan ook meteen goed voor een nieuw wereldrecord. Het vorige stond op de naam van ‘Shrek’. Dat Nieuw-Zeelandse schaap leverde vorig jaar 29 kilogram wol op nadat hij zes jaar in het wild had geleefd.

mouton2

Chris is een merinosschaap. Normaal gezien wordt deze soort geprezen om de kwaliteit van zijn wol, maar in dit geval was die kwaliteit ver te zoeken. Daarvoor leefde het arme dier te lang in het wild. Gemiddeld wordt een merinosschaap elk jaar ontdaan van 5 kilogram wol, en duurt het 3 minuten om die klus te klaren.

schaap