Vroeg werk van Karel Appel ontdekt dat 5 gulden kostte

Tijdens opnames van het Nederlandse televisieprogramma ‘Tussen Kunst en Kitsch’ is een vroeg werk van Cobra-kunstenaar Karel Appel ontdekt. De eigenaar kocht het destijds van de schilder zelf voor 5 gulden (2,3 euro). 

Kunstexpert Richard ter Borg deed de vondst in het Drents Museum in Assen. De vrouw die zich met het werk meldde bij het tv-programma kreeg het van haar schoonvader.

Die laatste kocht het werk, een reliëf van een kindfiguur, eind jaren veertig op de beroemde Waterloopleinmarkt in Amsterdam. Hij betaalde er amper 5 gulden (2,3 euro) voor. Bovendien zou Appel, toen een arme student, hem het werk zelf verkocht hebben. Hoeveel het kunstwerk nu waard is, wordt later berekend.

Deur

In zijn beginperiode schilderde Karel Appel (1921-2006) veel kindfiguren. Hij was arm en sloopte zelfs spullen uit zijn huis om op te werken. In 1946 had hij een expositie in het noorden, waar Groningers vooral heen gingen om te kunnen lachen. Er waren maar weinig mensen in die tijd die begrip hadden voor zijn kunst.

Het werk dat nu is opgedoken, stamt vermoedelijk uit 1947 of 1948. Waarschijnlijk gebruikte hij er een stuk uit de deur van zijn woning voor.

2539814498