Onderweg eten saboteert je dieet

Doorgewinterde pendelaars graaien maar al te vaak een croissant of een broodje mee zodat ze het kunnen oppeuzelen in de trein. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat deze gewoonte allesbehalve gezond is. 

Uit het onderzoek van de Universiteit van Surrey blijkt dat als we on the go eten, de kans groter is dat we ons overeten. In het ergste geval zou dit kunnen leiden tot een gewichtstoename of obesitas. De bevindingen werden gepubliceerd in het Journal of Health Psychology.

Voor het experiment werden zestig vrouwen in drie groepen verdeeld. De eerste groep keek naar een scène van Friends, de tweede groep moest in een gang op en neer wandelen en de laatste groep moest een praatje slaan met een vriend. Ondertussen moest iedereen ook een mueslireep opeten. Hierna moesten ze nog een vragenlijst invullen en konden ze een snack – chocolade, stukjes wortel, druiven of chips – kiezen.

Wat blijkt? In de eerste twee groepen snoepten de mensen die op dieet waren minder van de snacks dan de andere deelnemers. In de laatste groep zag men daarentegen het tegenovergestelde. Zo aten de vrouwen die op regime waren maar liefst vijf keer zoveel chocolade als de andere vrouwen.

“Wandelen is een krachtige vorm van afleiding waardoor we niet langer beseffen dat we eten om onze honger te stillen”, legt onderzoekster Jane Odgen uit. “Of lopen wordt gezien als een vorm van beweging waardoor we het overeten rechtvaardigen als een soort beloning.”

Wandelen is niet de enige vorm van afleiding waar Odgen voor waarschuwt. Ook eten aan je bureau kan je hele dieet teniet doen. “Als je je niet volledig concentreert op je maaltijd, val je in de trap van het hersenloos eten waarbij je niet bijhoudt hoeveel je exact in je mond propt”, aldus Odgen.