Thuiswerken kan heel wat geld kosten

Werknemers werken steeds vaker van thuis uit. Toch dragen bedrijven vaak niet bij in de kosten die dat met zich meebrengt. Volgens werkplekaanbieder Regus is dat nochtans in ieders voordeel.

Thuiswerken doe je bij voorkeur niet in de keuken tussen de aardappelschillen of in de logeerkamer op een halfopgemaakt bed. De uitrusting van een bureau waar je efficiënt kan werken, brengt vaak echter heel wat kosten met zich mee.

Uit onderzoek van Regus, wereldwijd de grootste aanbieder van flexwerkplekken, blijkt dat zo’n 51% van de mensen wel eens thuiswerkt. Toch betaalt slechts iets meer dan 30% van de werkgevers (een deel van) de kosten voor het inrichten van een professionele werkplek in je huis. Volgens Regus kost de inrichting (of huur) van een thuiswerkplek vaak tot een maandloon per jaar.

Voordeel

«Een goed uitgeruste flexwerkplek thuis, of dichtbij huis, draagt bij tot de productiviteit van de werknemers», zegt William Willems, Algemeen Directeur van Regus België. «Het is dan ook aangewezen dat bedrijven hierin gaan investeren. Uiteindelijk levert dat henzelf en de werknemers enkel financieel voordeel op.»

Voor de enquête werden 44.000 werknemers uit 100 landen bevraagd, waarvan 300 uit België. Zo’n 84% van de Belgische respondenten laat weten dat bedrijven die hun medewerkers aanmoedigen om van thuis uit te werken, niet alle kosten dekken voor het thuiskantoor. Zo’n 44% denkt dat bedrijven die hun werknemers stimuleren om af en toe thuis te werken, de kosten voor de thuiswerkplek op de werknemer proberen af te schuiven.

Verzekering

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat veel werkgevers zich niet bewust zijn van de kosten die veiligheids- en gezondheidsmaatregelen die thuiswerken met zich meebrengt. Bovendien dekt de verzekering het thuiswerken vaak niet.

(foto John Proffitt)