Spelen van Tokio schrappen ‘Belgisch’ logo

Een Belgische ontwerper heeft de organisatoren van de Olympische Spelen in Tokio op de knieën gekregen. Omdat het logo verdacht veel doet denken aan dat van het Luikse theater, laten ze een ander embleem ontwerpen.

Onze landgenoot Olivier Debie had eind juli al een klacht ingediend wegens plagiaat. Hij ontwierp in het verleden een logo voor het Theater van Luik (rechts) en keek raar op toen de Japanners hun ontwerp presenteerden voor de Spelen van 2020 (links). Al dan niet bewust vertoonde de creatie van zijn collega Kenjiro Sano wel erg veel gelijkenissen met het zijne.

De Japanners hadden tot dusver ontkend dat de mosterd in Luik werd gehaald. Het logo van Sano zou initieel niet het deeltje in de rechterhoek hebben bevat, waardoor het op een ‘L’ lijkt. Het is door dat deeltje dat Debie het Japanse Olympisch Comité beschuldigt van plagiaat. «Het origineel is meerdere keren aangepast, om mogelijke claims van geregistreerde merknamen te vermijden», luidde de verdediging.

Toch hebben de organisatoren nu beslist om een nieuw logo te laten maken. Door de groeiende kritiek was de druk onhoudbaar geworden en het logo genoot te weinig draagkracht bij het publiek. «Het is de beste oplossing om iets nieuws te bedenken», klinkt het vanuit Tokio.

Olivier Debie is bijzonder tevreden met die beslissing. «We hebben gewonnen», aldus de Belgische ontwerper, die ook wel verrast is. «Vorige week lieten de Japanners nog verstaan dat ze het logo niet zouden opgeven.»

Hoewel hun beslissing volgens de organisatoren niets te maken heeft met de beschuldigingen van plagiaat, eisen ze een verklaring van Sano. «Het voelt aan alsof hij ons bedrogen heeft», sneren ze naar hun landgenoot. Sano, die er eerder al op betrapt werd beelden van anderen te kopiëren of zonder toestemming te gebruiken, begrijpt er niets van.

Intussen heeft Debie laten weten dat hij zijn juridische strijd hoe dan ook zal verderzetten.