Deze vijf trucjes met Google Maps ken je nog niet

Belgium, March 2011. A smartphone is a mobile phone that offers more advanced computing ability and connectivity than a contemporary feature phone. Smartphones and feature phones may be thought of as handheld computers integrated with a mobile telephone, but while most feature phones are able to run applications based on platforms. Smartphones run complete operating system software providing a platform for application developers. Thus, they combine the functions of a camera phone and a Personal digital assistant (PDA). Picture by Jonas Hamers (c) ImageGlobe

Google Maps is het online hulpje bij uitstek voor al wie snel en efficiënt de weg van punt A naar punt B wil uitstippelen. Maar ondanks het feit dat je er wellicht al jaren gebruik van maakt, durven wij te wedden dat je de onderstaande trucjes nog niet kent.

Tijdreizen
Dankzij de introductie van Google Street View kan je via Google Maps terug reizen in de tijd. Je klikt op een willekeurig punt op de kaart en zoomt in op de Street View-foto links bovenaan. Zodra je een beeld hebt, is het mogelijk om op het klokje links bovenaan te klikken. Van daaruit kan je aan de hand van verschillende foto’s ontdekken hoe die bepaalde plek geëvolueerd is tussen 2007 en 2015.

Personaliseer Google Maps
Heb je een reisje in het vooruitzicht? Dan kan het handig zijn om Google Maps te personaliseren via My Maps, waar je je eigen kaarten kan voorzien van persoonlijke aantekeningen. My Maps is ook beschikbaar als app op je smartphone of tablet.

Sneltoetsen
Om snel met Google Maps te kunnen goochelen, kunnen de volgende sneltoetsen verdraaid handig zijn. De + en – gebruik je om in of uit te zoomen, de linker- of rechterpijl om naar de desbetreffende richting af te slaan en de pijlen omhoog en omlaag helpen je om voor- of achterwaarts te bewegen in Street View.

Klik & Ride
Gebruik je Google Maps weleens om afstanden te berekenen? Dan komt dit trucje goed van pas. In plaats van bovenaan een plaats in te geven, op ‘routebeschrijving’ te klikken en vervolgens je eindbestemming aan te geven, kan je ook gewoon rechterklikken op je eindbestemming. Kies daar dan ‘Routebeschrijving vanaf dit punt’ of ‘Routebeschrijving naar dit punt’. Google doet vervolgens de rest.

Slimme kaarten
Veel gebruikers gaan creatief aan de slag met Google Maps, met talrijke infografieken als resultaat. Zo is het mogelijk om verschillende buurten van elkaar te onderscheiden, laadpunten voor elektrische auto’s terug te vinden of staanplaatsen van huurfietsen in bepaalde steden. De dag van vandaag zijn er al duizenden slimme kaarten beschikbaar, een aantal dat elke dag groeit