Thaise politie keert beloning uit aan zichzelf

A policeman (C) secures an area as people offer prayers at the reopened Erawan shrine in central Bangkok on August 31, 2015. Thai police said they had found bomb-making materials over the weekend in a second apartment following the arrest of a suspect over the Bangkok shrine bombing that left 20 people dead. AFP PHOTO / Nicolas ASFOURI

De Thaise politie heeft een beloning die was uitgeloofd voor informatie over de verdachten van de aanslag in Bangkok aan zichzelf uitgekeerd. Dat maakte de nationale politietopman Somyot Poompanmoung bekend. 

De politie arresteerde zaterdag een verdachte van de aanslag bij het hindoeïstische heiligdom Erawan in Bangkok, die op 17 augustus aan twintig mensen het leven kostte. «Deze arrestatie is enkel het resultaat van het werk van de politie», zei de politiechef. Aangezien er geen tips van burgers waren binnengekomen, heeft de politie dus zelf de bonus verdiend, luidt de redenering.

De beloning, van omgerekend ruim 74.000 euro, moet agenten motiveren en benadrukken dat de Thaise politie haar werk goed doet. «Dit geld moet naar de ambtenaren die hun werk doen», zei de hoofdcommissaris, terwijl tijdens de persconferentie de beloning in stapels van duizend baht werd getoond. Hoe het geld precies zal worden verdeeld over het politiekorps is niet duidelijk.