Meisjes krijgen gezondere brooddoos mee dan jongens

door
Hans
Leestijd 2 min.

In bijna 1 op 5 Belgische gezinnen met 3- tot 12-jarige kinderen wordt het ontbijt op een gewone schoolweekdag soms tot vaak overgeslagen. Daarnaast is de brooddoos van Nederlandstalige kinderen vooral met bruin brood gevuld, terwijl wit brood de voorkeur krijgt in Franstalige gezinnen. Nog opvallend: meisjes krijgen een gezondere brooddoos dan die van de jongens mee naar school. Zo stelt warenhuisketen Lidl vast in een nieuw, nationaal onderzoek naar de voedingsgewoonten van schoolkinderen tijdens de schoolweek. 1.000 Belgische gezinnen met samen meer dan 1.500 kinderen van 3 tot 12 jaar, namen tijdens de zomervakantie deel aan de online enquête van Lidl. Hierin peilde de supermarktketen i.s.m. onderzoeksbureau iVox naar de voedingsgewoonten van de jeugd op reguliere schooldagen. Wat staat er 's ochtends op de ontbijttafel? Wat krijgen ze mee in de brooddoos? Hoeveel fruit eten ze dagelijks? Welk belang hechten ouders aan gezonde voeding voor hun oogappel op school?

Ontbijt

Het ontbijt wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste maaltijd van de dag, zeker voor kinderen in volle groei. Toch durft bijna 1 op 5 Belgische gezinnen zijn kind op een gewone schoolweekdag zonder ontbijt naar school te sturen. Twee op drie kinderen neemt wel bijna dagelijks een brooddoos mee. Opvallend is hoe de taalgrens zich lijkt af te tekenen in de brooddoos: Nederlandstalige ouders geven significant meer (70%) bruin brood mee, terwijl wit brood de voorkeur geniet in Franstalige gezinnen (60% vaak of altijd).

Fruit

Hoewel 90% van alle ouders aangeeft bewust gezonde producten naar school mee te geven, zijn er duidelijk nog werkpunten om het dagelijks eetpatroon van hun kinderen te verbeteren, te beginnen met de inhoud van de brooddoos. Gemiddeld eten onze kinderen 1,5 stuk fruit per dag, wat onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 2 tot 3 stuks fruit ligt. Ze drinken met 4,5 glazen trouwens ook te weinig water; 6 tot 8 glazen worden door gezondheidsexperts geadviseerd. Meisjes krijgen een gezondere brooddoos mee naar school, met daarin vaker fruit en rauwe groentjes als snack of tussendoortje.