Waarom we makkelijk indommelen op de trein

Iedereen die regelmatig pendelt met de bus, tram of trein weet hoe gemakkelijk het is om in te dommelen. Sommige reizigers moeten zelfs met het schaamrood op de wangen bekennen dat ze ooit luidop gesnurkt hebben of – nog erger – met het hoofd op de schouder van de passagier ernaast in slaap zijn gevallen. Gelukkig kan het iedereen overkomen, want er zijn drie redenen waarom we gemakkelijk in slaap vallen op de trein.

We zitten ontspannen op de trein

Als je niet moet rechtstaan op de trein, kan je jezelf comfortabel nestelen. Bovendien moet je het verkeer niet in de gaten houden, waardoor je ogen gemakkelijk dichtvallen en je begint te knikkebollen.

Treinritten zijn monotoon

Doorgewinterde treinreizigers moeten vaak elke dag dezelfde monotone rit afleggen. Die lijkt bovendien continu rechtdoor te gaan en dezelfde schokkende bewegingen te maken, net alsof je via een natuurlijke trance in slaap wordt gebracht.

Op de trein is er ‘white noise’

White noise is een eentonige ruis dat alle andere geluiden wegfiltert, bijvoorbeeld het rijden van de trein. Hoor je deze ruis voortdurend op de achtergrond, ga je gegarandeerd naar dromenland.