Kritiek op uitzetting Utoya-overlevende

epa02839804 Girl react at a makeshift memorial for the victims of the massacre on Utoya island (background), in Utvika, Norway, 24 July 2011. The bombing of government buildings in Oslo and the subsequent shooting spree at a political youth camp on Utoya island on 22 July 2011 have claimed more than 90 lives. EPA/BRITTA PEDERSEN

In Noorwegen is ophef ontstaan doordat een slachtoffer van Anders Breivik het land dreigt uitgezet te worden.

Moebarak Haji Ahmed was samen met zijn broers Khalid en Ismail aanwezig op een zomerkamp van de socialistische partij op het eiland Utoya toen Breivik er 69 jongeren doodschoot. Ook Ismail kwam daarbij om het leven.

Omdat de familie Ahmed jaren geleden loog over hun afkomst, dreigen de autoriteiten er nu mee Moebarak Noorwegen uit te zetten. Zijn vader en Khalid kwamen in Jemen in moeilijkheden omdat ze tot de oppositie behoorden, maar bij hun aankomst gaven ze als land van oorsprong Somalië op. Khalid heeft Noorwegen intussen al verlaten.

«Dit is een horrorverhaal», aldus Rune Berglund Steen van het Noorse Centrum tegen Racisme. «Moebarak is een Utoya-overlevende, die het nog elke dag moeilijk heeft met wat er die dag is gebeurd. Dit is een schandvlek voor onze natie. Als maatschappij zouden we een fort rond de slachtoffers van Breivik moeten bouwen in plaats van hen weg te jagen.»