Een nieuwe dag, een nieuwe schietpartij

Het Witte Huis heeft het Amerikaanse Congres na de moord op twee journalisten gevraagd om de wapenwetgeving opnieuw te bekijken. Uit statistieken blijkt dat er in 2015 alleen al minstens één massaschietpartij per dag plaatsvond in de VS. 

Vandaag, 28 augustus, is de 240ste dag van het jaar. De teller voor het aantal ‘massaschietpartijen’ in de VS, waarbij minstens vier mensen worden neergeschoten, staat echter al op 248.

Dat blijkt uit cijfers van de Reddit-groep ‘Guns Are Cool’, een online community met een sarcastische naam die sinds het bloedbad in Sandy Hook massaschietpartijen bijhoudt. Eind 2012 drong de 20-jarige Adam Peter Lanza een basisschool in Newtown, Connecticut, binnen en schoot er twintig kinderen en zes volwassenen neer.

1.149 doden

Sindsdien staat het project ‘Mass Shooting Tracker’ online, waarbij vrijwilligers het aantal incidenten bijhouden. Sinds het bloedbad in de Sandy Hook-school, of in een periode van twee jaar en acht maanden, vonden in de VS al 888 massaschietpartijen plaats. Daarbij vielen 1.149 dodelijke slachtoffers, en raakten nog eens 3.187 mensen gewond.

De Amerikaanse nieuwssite Vox goot de gegevens naar aanleiding van de moord op twee journalisten eerder deze week in een kaart (zie foto).

Wetgeving

De Amerikaanse wapenwetgeving is een gevoelig thema. President Barack Obama pleitte er na de gebeurtenissen in Sandy Hook voor om de wet te verstrengen, maar is daar tot nu toe nog niet in geslaagd. Vorige maand noemde hij dat nog de «grootste frustratie» van zijn presidentschap. Hoewel 90% van de Amerikanen na het drama voorstander was van achtergrondcontroles voor wie een wapen koopt, werden die in de Senaat weggestemd.

Ook nu roept het Witte Huis het Congres op om werk te maken van een striktere wetgeving. «Dit is opnieuw een geval van wapengeweld, zoals er al te vaak plaatsvinden in grote en kleine gemeenschappen in het hele land», zei Obama’s woordvoerder Josh Earnest. «Geen enkele wet zal al het geweld kunnen tegenhouden, maar er zijn enkele zaken die getuigen van gezond verstand die alleen het Congres in beweging kan zetten, en waarvan we weten dat ze het wapengeweld gevoelig kunnen verminderen.»