Japans station stuurt zijn kat in plaats van de stationschef

De stationschef van het station van Kinokawa in Japan waakt niet enkel over de spoorweg, ze zorgt er ook persoonlijk voor dat de lokale muizenpopulatie onder controle blijft. De nieuwe verantwoordelijke van het Kishi spoorwegstation is immers een kat.

Nitama is zelfs niet de eerst katachtige stationschef in Kinokawa. In 2007 duidde het station Tama aan als chef. Het station kampte destijds met financiële problemen, maar onder het bewind van de schattige chef fleurde de statie weer helemaal op. Tama groeide uit tot een enorm populair beestje en zou in haar eerste jaar verantwoordelijk zijn geweest voor een stijging van 17 procent in het aantal passagiers, wat zich vertaalde naar 1,1 miljard yen (iets meer dan dan acht miljoen euro).

De populaire viervoeter overleed echter in juni, op zestienjarige leeftijd. Op haar begrafenis waren zo’n 3.000 gasten aanwezig. Nadien werd een Shintoïstische rouwperiode van vijftig dagen geobserveerd. Eenmaal de rouwperiode voorbij was, was het de hoogste tijd om een vervanger te benoemen.

Die eer viel te beurt aan Nitama. Zij was al een tijdlje de afgevaardigde van Tama en doorliep de ‘Cat Stationmaster Training School’, wat inhoudt dat ze het niet erg vindt om een hoedje te dragen en met mensen overweg kan. “Ik duid Nitama aan als opvolger van Tama omdat ze rechtstreeks van haar geleerd heeft. Tama was erg mild en werd zelden kwaad, maar ze was wel strikt ten opzichte van haar ondergeschikte Nitama”, aldus Mitsunobu Kojima, president van de Wakayama Electric Railway tijdens de ceremonie.

This file picture taken on May 22, 2008 shows a nine-year-old female cat "Tama" wears a stationmaster's cap of Wakayama Electric Railway at the Kishi station on the Kishigawa line in the city of Kinokawa, in Wakayama prefecture. The stationmaster cat Tama has economic impact of 1.1 billion yen (10 million USD) in a year and increased some 86,000 passengers, news reported.    AFP PHOTO/Toru YAMANAKA
Tama

Foto boven: Ryobi Group