Verjaardagstaart komt Tadzjiek duur te staan

Een man in Tadzjikistan is veroordeeld tot het betalen van een boete van 4.000 somoni, ofwel 555 euro. De reden? Hij zou zijn verjaardag in het openbaar hebben gevierd. Dat meldt de BBC.

Een van de vreemdere wetten van Tadzjikistan is dat het vieren van een verjaardag in het openbaar niet toegelaten is. Het doel van de wet is om de Tadzjiekse tradities te bewaren en om uitbundige feestjes te voorkomen.

Isayev Amirbek had eerder dit jaar afgesproken met zijn vrienden in een café, zonder dat het de bedoeling was zijn verjaardag te vieren. In een opwelling kocht de jarige job een taart, die hij meenam naar de afspraak.

“Op de een of andere manier is die taart op zijn gezicht beland. Niemand feliciteerde hem met zijn verjaardag”, getuigde een ober van het café. De rechter ging echter niet akkoord met die verklaring.

Amirbek had ook foto’s van de avond op Facebook geplaatst. Op die foto’s reageerden mensen met gelukswensen voor de jarige, wat hem uiteindelijk de das omdeed. De post op het sociale medium was de rechter genoeg om hem schuldig te verklaren.

Dit is lang niet het enige geval waarin de bizarre wet met de voeten wordt getreden. Volgens de Tadzjiekse site News.tj waren er in 2014 394 inbreuken op de wet.