Op zoek naar het meest zinloze YouTube-filmpje

Katten genoeg op YouTube, maar wat is de meest waardeloze en onbetekenisvolle video op de site? Welkom bij de NoTube-wedstrijd, waarin net die filmpjes in de spotlights worden geplaatst. 

“In een tijdperk waarin we geobsedeerd zijn met digitaal bewaren, databases die voortdurend aangroeien, het inzetten van optimale zoekwoorden en onbeperkte encylcopedia, onderzoekt NoTube de duistere kant van YouTube”, luidt het op de site.

Filmpjes zonder sleutelwoorden, waarin niets gebeurt en waar nog niemand naar gekeken heeft, dat zijn de perfecte kanshebbers voor de ‘award’. Er wordt niet over gediscussieerd, simpelweg omdat er niets over te discussiëren valt.

“De winnaar is een video die geen enkele belofte kan waarmaken, en lijnrecht ingaat tegen de verwachting dat je iets van betekenis gaat zien”, zei medeorganisator Davide Prati tegenover de Britse site The Register. Kandidaten konden tot en met gisteren worden aangebracht.

De No Tube Contest 2015 vindt plaats in het Kunsthaus in Langenthal, Zwitserland, als onderdeel van de tentoonstelling ‘On YouTube. Art and Playlists from 10 Years’. De expo opent morgen en duurt tot 15 november.

Enkele winnaars van voorgaande edities:

  • 2009: Paolo Pedercini met ‘Whistle’

  • 2010: Matthieu Grimault met ‘Too late night in Tel Aviv’

  • 2011: Kasia Cieplak-Mayr Von Baldegg met ‘Ignazio: 41’

  • 2013: Elena López Martín met ‘Doing Nothing’

  • 2014: Manoj Kurbet met ‘Vanessa Hudgens teases her adorable dog Darla with a ball’