Nooit nog huilen met het snijden van uien

Uien pellen gaat steevast gepaard met een hoop gesnotter en tranende ogen. Maar met deze handige truc kan daar verandering in gebracht worden. 

In de cellen van uien zit een bepaalde stof, een zwavelzuur. Als je een ui snijdt, maak je de cellen kapot, verdampt dit zuur tot een gas en komt het in je ogen terecht. Zeer irritant voor je kijkers, die beginnen tranen om het gas te verdunnen.



Het makkelijkste is natuurlijk om iemand anders het lastige karwei te laten opknappen, maar meestal moet je zelf schillen. Leg de ui dan een kwartier voor je ze wil snijden in de diepvries. Als de ui koud is, komen die vervelende stoffen niet vrij en moet je bijgevolg niet huilen.

Andere tips zijn een héél scherp mes gebruiken of je mes tijdens het snijden geregeld afspoelen met koud water. Wat je ook kan proberen, is de uien snijden onder de dampkap of naast een theelichtje. Op die manier wordt het zwavelzuur eerder afgevoerd of opgebrand vooraleer hij jouw ogen kan bereiken.