Panda’s Pairi Daiza helpen afvalberg te verminderen

Onderzoekers van het LabMET (laboratory of Microbial Ecology and Technology) van de universiteit van Gent gaan de uitwerpselen van de twee reuzenpanda’s Hao Hao en Xing Hui bestuderen in een zoektocht naar manieren om onze afvalberg kleiner te maken.

Zoals bekend bestaat het dieet van panda’s voor 99% uit bamboe, en dat bestaat dan weer voor een groot deel uit lignocellulose, een bijzonder moeilijk te verteren stof in gras, stengels en hout. Het spijsverteringsstelsel van de panda kan die stof echter vrij snel verteren en omzetten in glucose.

Als de onderzoekers ontdekken welke microben en welk proces in de spijsvertering van de panda voor die snelle vertering zorgen, kan die wetenschap ook gebruikt worden om afval dat voor een groot deel uit lignocellulose bestaat efficiënter af te breken.

Eén toepassing is bijvoorbeeld de enorme papierberg die kranten en tijdschriften oplevert, efficiënter te verwerken. In een eerste fase zullen de onderzoekers van het LabMET van de universiteit van Gent de uitwerpselen van Hao Hao en Xing Hui bestuderen en vervolgens proberen om het verteringsproces in een labo na te bootsen. Om de dagelijkse routine van onze panda’s niet te storen, zullen de uitwerpselen verzameld worden in de pandagrot op het moment dat de dieren buiten zijn.