Tweedehandsauto bijna helft goedkoper in Brussel dan in Vlaanderen

Op zoek naar een tweedehandswagen? Dan kan je maar beter naar Brussel en Wallonië trekken. Daar zijn occasies gemiddeld bijna de helft goedkoper dan in Vlaanderen. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van AutoScout24. Vlamingen zijn vooral tuk op tweedehands BMW’s. In Brussel en Wallonië is de vraag naar Volkswagen het grootst.
AutoScout24 baseert zijn prijsranking op de ruim 115.000 zoekertjes in zijn Belgische database. Wat meteen opvalt, is dat de smaak van Vlamingen, Brusselaars en Walen behoorlijk verschilt. In Brussel en Wallonië is de vraag naar tweedehands Volkswagen-modellen het grootst. In Vlaanderen is – met uitzondering van Aalst en Vilvoorde – BMW dan weer de meest gezochte occasie.

Vlaanderen veel duurder

Een tweede opmerkelijke vaststelling is dat de gemiddelde prijs van een tweedehandsauto gevoelig hoger is in Vlaanderen dan in Franstalig België. Met uitzondering van Aarlen, de duurste plek in België om een occasie te kopen, maar dat is te verklaren door het feit dat het Groothertogdom Luxemburg op een steenworp afstand ligt. De duurste stad in Vlaanderen om een occasie te kopen, is Brugge. Daar betaal je gemiddeld € 19.938. Mechelen (€ 17.007) en Leuven (€ 15.877) vervolledigen de top drie. Een schril contrast met Brussel, de op een na goedkoopste stad in België. Je betaalt er gemiddeld € 8.487 voor een tweedehandswagen. Alleen in Charleroi is het nóg goedkoper (€ 8.146).

Op het kaartje hieronder dat AutoScout24 samenstelde op basis van de resultaten, valt trouwens op hoe groot de prijsverschillen rond Brussel zijn op amper enkele kilometers afstand. Zo is de gemiddelde prijs voor een occasie in Mechelen (€ 17.007) maar liefst dubbel zo hoog als in Vilvoorde (€ 8.678).

kaart