Belgen hebben kwart meer geld dan voor de crisis

A cashier counts out 500 Euro notes in The American Express bureau de change on Haymarket in London 12 December 2001. The first Euro notes have arrived in the UK and are now being distributed throughout the offices. The Euro notes however will not become legal tender until 1st January, replacing the 12 familiar countries including the French franc, German mark and Spanish peseta. The 500 denomination note has caused controversy about criminals being able to transport large amounts of cash relatively easily.EPA PHOTO Adrian DENNIS

De Belgische gezinnen beschikten tijdens het eerste kwartaal dit jaar over een recordvermogen van ongeveer 2.400 miljard euro. Netto, zonder rekening te houden met vastgoed en na een verrekening van de schulden, is dat 972,5 miljard euro. Sinds het uitbreken van de crisis is het vermogen van de gezinnen met een kwart gegroeid.

Dat blijkt uit een rapport van de bank ING Groep.

De waarde van het vastgoed is het voorbije jaar amper gegroeid, dus dat betekent dat de toenemende rijkdom vooral te danken is aan de groei van het financieel vermogen.

Op het einde van het eerste kwartaal van dit jaar werd een financieel vermogen geregistreerd van meer dan 1,12 miljard euro. Dat is 3,8% meer dan in het begin van het jaar. Een gezin heeft een gemiddeld een financieel vermogen van 246.400 euro.

De groei van het financiële vermogen is vooral te danken aan de gunstige evoluties in het beursklimaat. Tegelijkertijd valt het op dat de Belgische spaarders niet graag risico’s nemen. Bijna 22% van het financieel vermogen staat nog altijd op traditionele spaarrekeningen.

Wereldwijd lag het financiële vermogen lag volgens het rapport 12,2% hoger dan het jaar voordien.

Voor de volgende maanden wordt een verder toename van de tegoeden op de spaarrekeningen verwacht.