Duizenden dode vissen spoelen aan in Tianjin

AFP / G. Baker

Op de oevers van de rivier Haihe in de noordelijke Chinese stad Tianjin spoelen duizenden dode vissen aan. Volgens de Chinese overheid is er geen link met de recente ontdekking van hoge cyanidewaarden in het water na de zware explosies in de havenstad een week eerder.

De dodentol van de reeks explosies in een opslagplaats voor chemische producten in de noordelijke Chinese havenstad Tianjin is opgelopen tot 116. Zestig mensen worden nog vermist.

Na de ramp hebben onderzoekers van de Chinese milieudienst een hoeveelheid cyanide in een waterstaal aangetroffen, die 365 keer boven de toelaatbare grens ligt. Op 19 van de 26 testplaatsen rondom de plaats van de explosie werd de gevaarlijke chemische stof cyanide gevonden. Acht van de stalen lagen boven de nationale limiet.

Toch ontkent de Chinese regering dat de dode vissen het gevolg zijn van vrijgekomen chemicaliën, omdat er in dat water geen cyanide werd aangetroffen. De oorzaak van de massasterfte wordt nog onderzocht.

Volgens Den Xiaowen van de lokale milieuafdeling van Tianjin  vindt dit fenomeen wel vaker plaats in de zomer. “Wanneer de temperatuur stijgt, verdampt de zuurstof en sterven de vissen”, zei hij op een persconferentie.