Joodse ‘Schindler' redt IS-slavinnen

Een Canadese zakenman is een project gestart waarmee hij christelijke en jezidi-meisjes redt die door IS als slavinnen worden gebruikt. Steve Maman wordt nu al de ‘joodse Schindler' genoemd. 
door
Eldrid
Leestijd 2 min.

Naar eigen zeggen heeft Mamans stichting ‘Liberation of Christian and Yazidi Children of Iraq' (CYCI) al 128 meisjes en jonge vrouwen kunnen redden. Eenmaal ze in vrijheid zijn, worden ze door medewerkers van de organisatie ondervraagd. «Het gaat altijd om herhaaldelijke verkrachtingen en geweld. Velen worden telkens weer doorverkocht, zijn ondervoed en worden vastgehouden in kooien», aldus Maman.

De zakenman zegt dat zijn motivatie voor dit project «erg simpel» is. «Ik ben joods en deel van het volk dat de Holocaust heeft overleefd. Er is al te lang niets ondernomen om de christenen en jezidi's die lijden onder het kalifaat te helpen.» Zijn project leverde Maman al snel de bijnaam ‘de joodse Schindler' op, een verwijzing naar de Duitse industrieel die joden redde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Oorlogskas

Toch is er onduidelijkheid over hoe de reddingsoperaties precies verlopen, en met wie er onderhandeld wordt. Maman maakt zich sterk dat er niet rechtstreeks met Islamitische Staat (IS) onderhandeld wordt, «en dat is voor mij voldoende». Bovendien komen de jonge meisjes niet alleen bij IS-strijders terecht, maar ook bij burgers die er munt uit willen slaan.

Evenwel rijst de vraag of de Canadees de extremistische beweging dan niet aanzet om nog meer meisjes te ontvoeren voor zakelijk gewin. «IS zit op een oorlogskas van 4 miljard dollar. Denk je dat mijn schamele 2.000 of 3.000 dollar per kind echt kan bijdragen aan hun macht?», aldus nog Maman.