Gentse start-up wil jongeren rechtstaand les laten volgen

Voor mensen die zittend werken, zijn rugpijn en nekklachten schering en inslag. De start-up Jaswig brengt daarom bureaus op de markt zodat kinderen rechtstaand les kunnen volgen. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Dat voldoende sport noodzakelijk is voor een gezonde levensstijl, is al langer doorgedrongen. Maar recent gaan er ook steeds meer stemmen op die beweren dat wie elke dag uren aan een stuk zit, roofbouw pleegt op zijn eigen lichaam. Om daar verandering in te brengen, sloegen acht vrienden de handen in elkaar. Het doel is om via een crowdfundingcampagne 50.000 euro te verzamelen binnen 30 dagen.

Met dat geld willen de jonge Gentse ondernemers het staand bureau StandUp lanceren. «Tijdens onze studies of op ons werk moesten we zelf vaak uren aan een stuk zitten. Verschrikkelijk vonden we dat», vertelt John Galeyn van Jaswig aan Metro. «Omdat de meeste standing desks lelijk of te duur zijn, hebben we er zelf één ontworpen.»

Foto's / Jawsig

De bureau's kunnen overal en door iedereen gebruikt worden, maar Jaswig richt zich in de eerste plaats op lagere en secundaire scholen. «We hopen toch enkele scholen te overtuigen om per klas een aantal StandUps te kopen», aldus Galeyn.

De eerste dag had de crowdfundingactie al 13.000 euro ingezameld, ondertussen staat de teller op 23.000 euro. «We zijn echt in de wolken met alle respons die we krijgen», klinkt het enthousiast. De bureau's zijn verkrijgbaar in drie verschillende modellen. De prijzen variëren van 225 tot 630 euro.

«Zitten is het nieuwe roken»

Sport- en bewegingspsycholoog Filip Boen (KU Leuven) kan dit initiatief naar eigen zeggen alleen maar toejuichen. «Urenlang onderbroken zitten, heeft tal van nefaste gevolgen. Het wordt zelfs het nieuwe roken genoemd», bevestigt professor Boen. Het verhoogt onder meer het risico op diabetes en hartproblemen. «Meubilair aanpassen zodat mensen gepusht worden om te wandelen, is briljant. Maar je moet ook de andere kant niet opgaan. Te lang rechtstaan heeft ook negatieve effecten. Staan op zich mag dus niet het doel zijn, wel het onderbreken van de sedentaire houding.»