Chaos aan festivaltoog helpt je sneller aan bier

20130713 - WERCHTER, BELGIUM: Illustration picture shows people buying drinks during the TW Classic 2013 music festival in Werchter, Saturday 13 July 2013. BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Aan de festivaltoog is de bedieningsvolgorde chaotisch en willekeurig. En daar is op zich niets mee, integendeel: nieuw gepubliceerd onderzoek van ingenieur Wouter Rogiest en zijn collega’s aan de Universiteit Gent wijst uit dat die willekeur de festivalganger in sommige gevallen gewoon sneller aan bier helpt, zo staat te lezen op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Eos.

“Concreet stellen we vast dat als periodes van grotere en kleinere bestellingen elkaar afwisselen, zoals dat op festivals gebeurt, willekeurige volgorde het net iets beter doet dan klassieke volgorde. In sommige gevallen valt de gemiddelde wachttijd zo maar even 6% lager uit”, klinkt het.

Het onderzoek gaat uit van een abstract wiskundig model uit de wachtlijntheorie – de wiskunde van het wachten – en is dus niet gebonden aan een concrete toepassing zoals een festivaltoog. Toch is het er perfect toepasbaar op.

De kunst bestaat er blijkbaar in om de kleine bestellingen net iets vroeger te behandelen, en de grote net iets later. Dit effect kan men niet expliciet najagen, omdat men de grootte van de bestellingen niet vooraf kent. Toch is het precies dit effect dat er voor zorgt dat de festivaltoog het beter doet dan de toog met rijtje schuiven.

Maar toch ook nog dit: bediening in willekeurige volgorde vertoont meer speling of variantie van de wachttijden dan bediening met rijtje schuiven. Of, praktisch: aan een festivaltoog worden sommige klanten in vliegende vaart bediend, terwijl anderen wel eindeloos lijken te moeten wachten. En aangezien ons menselijk brein zich achteraf vooral de lange wachttijden herinnert, komt de festivaltoog er misschien toch niet zo goed uit.