Griekse premier neemt ontslag

Greek Prime Minister Alexis Tsipras reacts during an overnight parliamentary debate in Athens on August 14, 2015. Greece's parliament on August 14 approved the country's third international bailout after an all-night debate, hours ahead of a critical meeting by European finance ministers. AFP PHOTO/ PANAYIOTIS TZAMAROS

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft het ontslag van zijn regering bekendgemaakt en nieuwe verkiezingen aangekondigd. De opstand binnen zijn Syriza-partij speelde hem parten. 

Tsipras was de hele dag in beraad met zijn ministers over de tweespalt binnen zijn partij. Een derde van de Syriza-parlementsleden stemde vorige week tegen de voorwaarden die verbonden zijn aan een nieuwe noodlening van 86 miljard euro. Tsipras en zijn coalitieregering hebben van Europa strenge bezuinigingen en forse belastingverhogingen moeten slikken, ook al waren die in strijd met de verkiezingsbeloften van Syriza.

Met het aftreden van de regering werd al langer rekening gehouden. Tsipras’ coalitie wilde echter eerst de eerste schijf van de noodlening binnen hebben, omdat er een schuldaflossing moest worden gedaan aan de Europese Centrale Bank. Dat is allebei gisteren gebeurd.

“Best mogelijke deal”

Volgens Tsipras moest hij de voorwaarden van de Europese geldschieters wel accepteren om Griekenland binnen de eurozone te houden, wat volgens opiniepeilingen ook de wens is van het overgrote deel van de Griekse bevolking.

Tsipras, die nog maar zeven maanden premier was, maakte zijn ontslag bekend tijdens een emotionele uitspraak op televisie. Hij verdedigde de onderhandelingen die hij en zijn regering met Europa hebben gevoerd, en zei hij dat Athene «de best mogelijke deal» uit de brand heeft kunnen slepen.

“Geen instabiliteit”

Nu het land verzekerd is van financiële steun, zag hij het als zijn plicht om opnieuw de mening van de Griekse kiezers te vragen, luidde het. Volgens Griekse media zouden de vervroegde parlementsverkiezingen op 20 september plaatsvinden, maar dat werd door Tsipras niet bevestigd.

Minister van Financiën Euclides Tsakalotos zei eerder al dat nieuwe verkiezingen niet tot politieke instabiliteit zullen leiden. Als de volgende regering stabiel is, zal ze de financiële moeilijkheden de baas kunnen, voorspelt hij.