24 tips om het beste te halen uit 24 uur

Af en toe lijkt het wel eens alsof elke werkweek nog drukker is dan de vorige. Van een manische maandag tot een drukke dinsdag of een waanzinnige woensdag: telkens waait er weer een wervelwind aan taken en stress binnen. Omdat je in feite moet genieten van elk moment en elke dag, geven we je 24 simpele tips om de komende 24 uur ten volste te benutten en ontspannen door te komen. 

De dag ervoor

Foto kaboompics.com
Foto kaboompics.com

1. Geen tijd of zin om ’s morgens te staan kokerellen? Ga dan de dag op voorhand al aan de slag. Op die manier ligt je ontbijt of lunch vertrekkensklaar.

2. Leg voor je gaat slapen je outfit voor de volgende dag klaar, maar vergeet het weerbericht niet te checken.

3. Spring ’s avonds nog in de douche. Op die manier spaar je niet alleen tijd uit, maar onderzoek heeft uitgewezen dat je goed in slaap dommelt van een warme, ontspannende douche.

Ochtend

Foto Pixabay
Foto Pixabay

4. Probeer te sporten voor je goed en wel aan je dag begint. Onderzoek heeft aangetoond dat wie zijn dagelijkse sportuurtjes inplant als de dauw nog in de lucht zit, zich de rest van de dag frisser voelt.

5. Mediteren is de ideale manier om alle negatieve gedachten te bannen uit je hoofd. Wie ’s ochtends zijn hoofd wilt leegmaken, zoekt dus best een rustig plekje om volledig zen te worden.

6. Lees het nieuws in je favoriete krant of scan verschillende websites om up-to-date te zijn met wat er gebeurt in de wereld.

7. Begin je dag niet met het checken van al je nieuwe mails. Een planning maken van de dag en enkele prioriteiten opstellen is daarentegen wel een goed idee.

8. Luister naar je favoriete muziek. Dit maakt je niet alleen vrolijk, maar laat je lichaam ook weten dat het tijd is om wakker te worden.

9. Neem al een kijkje in de koelkast, controleer wat je nog nodig hebt van de winkel en check of je nog iets uit de diepvriezer moet halen.

10. Begin de dag met een lach. Het klinkt cliché, maar volgens onderzoek ervaar je minder stress als je je lachspieren aan het werk zet.

Middag

Foto Pixabay
Foto Pixabay

11. Kom tien minuten vroeger naar je werk dan je collega’s. Op die manier kan je in alle rust al enkele taken afwerken, wat mails beantwoorden of een meeting voorbereiden.

12. Wacht enkele uren voor je koffie drinkt. In de voormiddag een dampende kop van het zwarte goud drinken, ondermijnt niet alleen het effect van cafeïne, maar zorgt er op termijn ook voor dat je er tolerant voor wordt.

13. Wie vele uren achter de bureau doorbrengt, ervaart al snel rugpijn, nekpijn en stramme spieren. Maak je spieren daarom op tijd en stond los met enkele stretchoefeningen.

14. Voorkom energiedipjes, hongeraanvallen en een knorrende maag met gezonde snacks. Kies bijvoorbeeld voor noten, yoghurt of een stuk fruit.

15. Probeer af en toe te wandelen. Haal een frisse neus, wandel even naar het koffiemachien of maak een praatje met een collega.

Avond

Foto Pixabay
Foto Pixabay

16. Neem op het einde van je werkdag even de tijd om een to-do lijst te maken met je belangrijkste taken voor de volgende dag.

17. Laat je bureau ook steeds ordelijk achter. Zo kan je de volgende dag onmiddellijk productief aan de slag.

18. Maak van laat werken geen gewoonte. Als je steevast op tijd vertrekt van je werk, ben je extra gemotiveerd om de hele dag productief en proactief te werken.

19. Heb je een hectische dag? Probeer dan te denken aan alle positieve dingen die al gebeurd zijn. Er zijn zoveel kleine dingen die elke dag de moeite waard maken: een compliment van een vreemde, een gratis koffie als je lidkaartje vol is of een treindeur die recht voor je neus stopt.

20. Zorg ervoor dat de afwas steevast gedaan is voor je onder de wol kruipt. Op die manier wordt je ’s ochtends niet geconfronteerd met (letterlijk) een berg werk.

Slaaptijd

Foto unsplash.com
Foto unsplash.com

21. Niet alleen in de vroege uurtjes is mediteren een goed idee. Ook ’s avonds is het aan te raden, want mediteren zorgt voor een diepere en verfrissende slaap.

22. Sta iedere werkdag op hetzelfde uur op. Na een tijd zal je merken dat je lichaam minder tegensputtert als je wekker afgaat.

23. Met je tablet of smartphone in bed kruipen, is geen goed idee. Zet hem daarom op vliegtuigmodus, of leg het ver weg buiten handbereik.

24. Iedereen gebruikt zijn wekker om wakker te worden, maar heb je er al eens aan gedacht om hem in te schakelen als je gaat slapen? Zet hem een uur voor je in bed kruipt op. Op die manier kan je al langzaam je ogen laten dicht vallen en indommelen.