Waarom je een ochtendpersoon moet worden

Wat hebben heel wat succesvolle personen gemeen? Ze schieten ’s ochtends al vroeg uit de startblokken. 

De ochtend is het beste moment voor wat ‘me-time’. Wie vroeg uit de veren is, heeft immers meer tijd om rustig na te denken. Op de werkvloer is het vaak een gekkenhuis met collega’s die om de haverklap naast je bureau staan en de inbox die volstroomt met (allesbehalve) urgente zaken. Thuis kan je daarentegen rustig je prioriteiten op een rijtje zetten en je dag plannen.

Het blijft natuurlijk een uitdaging om elke dag fris en monter op te staan, maar dat is net waarom ochtendmensen een competitief voordeel hebben. Terwijl andere snoozen tot het allerlaatste moment, is hun dag al begonnen. Het is dan ook geen toeval dat de volgende ceo’s, toppolitici en andere belangrijke personen ochtendmensen zijn:

 • Richard Branson, de oprichter van Virgin Group, staat elke dag op om 5u45, zelfs wanneer hij op vakantie is. Tijdens deze vroegen uren probeert hij wat te sporten en te genieten van een gezond ontbijt.
 • First Lady Michelle Obama begint haar dag om 4u30 met een stevige workout. Daarna maakt ze haar kinderen wakker.
 • Als ceo van Apple is Tim Cook ook elke dag vroeg uit de veren. Om 3u45 checkt hij zijn mail. Vervolgens brengt hij nog een blitzbezoek aan de fitness, geniet van zijn vertrouwde bakje troost bij de Starbucks en gaat hij naar het kantoor.
 • Howard Schultz, de ceo van Starbucks, zet zijn wekker om 4u30. Hij probeert elke dag een fietstocht te maken met zijn vrouw en een lekkere dampende kop koffie te drinken.
 • De ceo van Disney, Bob Iger, wordt steevast wakker om 4u30. Hij gebruikt zijn ochtend om de krant te lezen, te sporten, wat muziek te luisteren, zijn mails te beantwoorden. Als hij nog wat tijd over heeft, kijkt hij nog wat televisie.
 • De beruchte hoofdredactrice van het Amerikaanse modetijdschrift Vogue geeft blijkbaar niet zo veel om haar schoonheidsslaap. Zo staat ze elke dag om 5u45 op om te genieten van haar favoriete sport: tennis.

Deze invloedrijke mensen proberen niet alleen elke dag vroeg op te staan, maar sporten ook voor ze naar het werk vertrekken. En met reden, want onderzoek toont aan dat wie zijn dagelijkse sportuurtjes inplant als de dauw nog in de lucht zit, zich de rest van de dag frisser voelt. Dankzij enkele yoga-oefeningen, wat baantjes trekken of een ochtendrun denk je de ganse dag helderder, werk je effectiever en ben je productiever.

Naast lopen, vormen deze tips misschien wel de sleutel tot het ideale ochtendritueel voor een gezond én succesvol leven:

 • Wanneer je slaapt, verlies je heel wat vocht omdat je niet drinkt. Hierdoor kan je lichaam ’s ochtends niet optimaal functioneren en voel je je redelijk suf. Drink daarom een halve liter water direct nadat je opstaat.
 • Maak je bed mooi op. Dan krijg je het gevoel of je al iets bereikt hebt. Dat gevoel van succes motiveert je om andere taken tot een goed einde te brengen en je to do lijst af te werken.
 • Begin de dag nooit zonder een goed ontbijt. Geef je lichaam de brandstof die het nodig heeft voor de dag, zo hou je je hoofd bij je werk en niet bij je rammelende maag.
 • Start ’s ochtends de motor van je lichaam weer op met een kopje koffie.
 • Zoals gezegd is de ochtend voor veel mensen het enige rustige moment van de dag. Ideaal om te reflecteren en prioriteiten op te stellen. Maak daarom een planning en overloop wat er die dag moet gebeuren. Zo zie je ook meteen of je agenda niet te vol is en kun je enkele pauzes inplannen.

Bron: The Huffington Post