Stormloop voor ‘Straight Outta Compton’

‘Straight Outta Compton’ heeft in de Verenigde Staten een onverhoopte stormloop op de filmzalen ontketend. In het openingsweekend bracht de biopic over de opkomst van de legendarische rapgroep N.W.A. meer dan 60 miljoen dollar in het laatje.

Daarmee heeft de film nu al de stoutste verwachtingen overtroffen. Producent Universal Pictures mikte vooraf op 20 miljoen dollar, maar dat bleek dus drie keer meer te zijn. Opmerkelijk, aangezien ‘Straight Outta Compton’ kinderen niet toegelaten is en er weinig of geen bekende acteurs in opdraven. De rollen van de drie protagonisten worden vertolkt door nobele onbekenden als O’Shea Jackson Jr (die zijn vader Ice Cube speelt), Corey Hawkins (Dr Dre) en Jason Mitchell (Eazy-E).

Fuck tha Police

Na de recente aanvaringen tussen zwarte jongeren en de – voornamelijk blanke – politie is het thema van de film wel brandend actueel in de Verenigde Staten. ‘Straight Outta Compton’ mag dan wel over de opkomst van N.W.A. gaan, die is onlosmakelijk verbonden met het grimmige klimaat dat in de jaren tachtig heerste in de achterbuurten van Los Angeles. De groepsleden putten inspiratie uit hun dagelijkse confrontaties met de politie, en vonden zo een nieuw subgrenre uit: de gangstarap, met als emblematische anthem de single met veelzeggende titel ‘Fuck tha Police’.

3 september in Nederland

Wie niet kan wachten om de film te zien, kan zijn Raiders-snapback opzetten, zijn zwarte All Stars knopen en richting Nederland rijden, waar de prent vanaf 3 september in de zalen is. Voor België is er voorlopig nog geen release-datum bekend. In afwachting kan je wel al onderstaande trailer bekijken, of de bijhorende soundtrack van Dr Dre door de speakers knallen.

 

https://www.youtube.com/watch?v=mgGr3Ci2HIc