De grootste fouten die we maken bij het zoeken van een partner

door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Voor heel wat gefrustreerde vrijgezelle mannen en vrouwen voelt het leven maar al te vaak zo aan:

En op het eerste gezicht lijken onderzoeken dit ook aan te tonen. Zo zouden getrouwde koppels gelukkiger zijn dan vrijgezellen, en véél gelukkiger dan gescheiden mensen. Maar schijn bedriegt. Er zijn natuurlijk ook heel wat huwelijk die door de buitenwereld als geslaagd worden gezien, maar in werkelijkheid op sterven na dood zijn. Deze illustratie ligt dus al heel wat dichter bij de realiteit:

In feite staan singles dan op een relatief neutrale en zelfs hoopvolle plaats, en zijn er heel wat ergere dingen dan koppels hand in hand over straat zien lopen, 's avonds alleen eten, je in je uppie voor de televisie nestelen en steevast de vraag krijgen hoe het met je liefdesleven gesteld is.

Anderzijds is het kiezen van een lief, vriend, vriendin of echtgenoot geen sinecure. Want als je kiest voor een partner, kies je ook voor heel wat andere zaken. Je pikt je tafelgenoot uit, en dat voor ongeveer 20.000 maaltijden. Je selecteert een reiscompagnon waar je maar liefst 100 vakanties mee maakt. Je leeft samen met iemand die wel 18.000 keer vertelt hoe zijn of haar dag was. En, misschien wel het belangrijkste van allemaal, je voedt samen kinderen op. De juiste partner detecteren is met andere woorden misschien wel de belangrijkste beslissing die je in je hele leven zult maken. Het mag dan ook geen verrassing wezen dat heel wat mensen fouten maken bij hun jacht naar hun wederhelft.

Mensen weten niet wat ze diep in hun hart belangrijk vinden in een relatie

Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen moeilijk kunnen voorspellen wat ze écht belangrijk vinden in een relatie. We beweren niet dat je roekeloos rond moet slapen met jan en alleman, maar je kan veel leren uit je vorige relaties. Neem die lessen mee, en investeer ze in een goede relatie.

Samenleving geeft ons ridicuul advies

Volgens de regels van de samenleving moeten we bij relaties vooral niet te veel nadenken. De zeemzoeterige oneliner 'Volg je hart' is er al van jongs af aan ingepeperd dankzij Hollywood en een hoop romantische films met een onvermijdelijk happy end. Je vraagt je af waarom, want wat wordt er bedoeld met hart? Je gevoel? Emoties? Een bovennatuurlijk kompas? En moet dat belangrijke beslissingen meebepalen zonder rationele argumenten? In films werkt het misschien, maar in het echte leven geef je toch maar beter het vetorecht aan je verstand.

Onze biologie jaagt ons op

Vanaf dat je iemand ontmoet en geplaagd wordt door vlinders in de buik, laat onze biologie een chemische fabriek aan liefdesstoffen en hormonen vrij. Hierdoor ervaar je eerst een enorme seksuele aantrekkingskracht. Na die lust komt dan de 'honeymoon'fase, oftewel de periode van dagdromen, zwetende handen en wonderlijke huppeltjes in de buik. Jammer genoeg kan je niet voor altijd vertoeven in die verliefdheidsfase, waardoor je uiteindelijk vooral affectie voelt. Als die verliefdheid langzaam langzaam wegwaait, blijven koppels maar al te vaak samen omdat de relatie comfortabel is. In plaats van te settelen voor de prins die in werkelijkheid een pad van formaat is, geef je er beter de brui aan.

Deze drie zaken bemoeilijken de zoektocht naar de ware, en zorgen er voor dat menig man voor de verkeerde kiest. De website Wait but why somt vijf types op van mensen die het slachtoffer worden van zulke foute inschattingen, en eindigen in een ongelukkige relatie.

1. Romantische Ronny

Romantiek is een belangrijk onderdeel van een relatie, maar geloven dat liefde het enige nodige ingrediënt is voor een gelukkig huwelijk is flauwekul.

2. Bangeschijter Bieke

Heel wat late twintigers beginnen plots te panikeren en gaan hopeloos op zoek naar de ideale partner, omdat hen het angstige gevoel bekruipt dat ze als laatste single zullen eindigen.

3. Beïnvloedbare Bert

Beïnvloedbare Bert is te veel bezig met wat anderen - of het nu familie, vrienden of de maatschappij is - van ons denken en te weinig met wat we zelf willen en voelen.

4. Oppervlakkige Olga

In het ene extreem heb je het romantische gewauwel over allesoverheersende en eeuwigdurende passionele liefde. Langs de andere kant heb je het type dat op zoek is naar een relatie die klopt op papier, een partner die de perfecte grootte heeft en de ideale job. Beide zijn gedoemd om te mislukken.

5. Egoïstische Egon

In elke relatie moeten compromissen gesloten worden. Wie geen water bij de wijn kan doen, zit dus met een groot probleem.