Zeven stappen om je beter in je vel te voelen

Woman doing yoga at sunset, lotus position, copy space

Vandaag begint een nieuwe werkweek, met hoogstwaarschijnlijk heel wat nieuwe taken, een berg werk en de bijhorende stress dat om een hoekje komt loeren. Menig man worstelt daarom met de maandagblues. Een teletijdmachine die je in een flits terug stuurt naar vrijdagavond, hebben we niet te bieden. Enkele tips om je opnieuw fit in je hoofd en beter in je vel te voelen wel.  

Sommige mensen beginnen de week steevast vol energie en zonder stress. Deze mensen hebben meer mentale veerkracht en zien lastige obstakels als een manier om te groeien. Over het algemeen zijn ze meer flexibel, worden ze sterker van tegenslagen en zijn ze dankbaar voor de kleine pleziertjes in het leven. Jammer genoeg wordt niet iedereen geboren met deze kwaliteiten, maar iedereen kan wel leren om zijn of haar mentale balans in evenwicht te houden. Wij geven je daarom zeven tips om je veerkracht te verhogen.

1. Zoek een uitlaatklep

Probeer je meerdere keren per week te relaxen. Doe dit door te sporten, te mediteren, via yoga of desnoods via kickboxen. Op deze manier kan je je niet alleen ontspannen na een stressvolle dag, maar kan je ook beter omgaan met stress in de toekomst.

2. Wees flexibel

In een groep kan je niet altijd je zin krijgen, dus moet je leren om compromissen te stellen. Met andere woorden: go with the flow.

3. Zoek steun

Zorg altijd voor een groot netwerk: collega’s, teamgenoten, kennissen, buren, kameraden, vrienden, familie, … En wees niet te verlegen om af en toe eens uit te huilen op een schouder, te klagen of gewoon te praten over je zorgen. Het oude gezegde “een gedeeld probleem is een gehalveerd probleem” klopt als een bus.

4. Zie een tegenslag als een tijdelijk probleem

We hebben al te vaak de neiging om problemen te dramatiseren en van een mug een olifant te maken. Als je in de problemen zit, is het slechtste scenario niet het enigste scenario. Hou je hoofd boven water en onthoudt dat er (ooit) betere tijden aankomen.

5. Koester de kleine dingen

Maak voor je onder de wol kruipt een mentale lijst met zaken waar je dankbaar voor bent. Kleine dingen kunnen een hele nieuwe wereld openen, of alleszins toch een nieuwe kijk bieden op een netelige situatie. Dankbaarheid is dan ook een belangrijk fundament van geluk en veerkracht.

6. Geloof in karma

Sterke overtuigingen en principes zijn het beste tegengif voor stress. Als je gelooft dat alles gebeurt om een reden, verbetert je veerkracht gegarandeerd in een sneltempo.

7. Onderneem actie

Doorbreek je gepieker en onderneem actie. Zelfs met de kleinste stappen vooruit, neem je afstand van je moeilijkheden.