Eindelijk duidelijkheid: een dieet zonder vetten werkt beter dan dieet zonder suikers

Steeds vaker focussen diëten zich op een verminderde inname van koolhydraten, terwijl vetten als minder schadelijk gezien worden. Wie hip is, gebruikt met andere woorden geen suiker meer maar stevia, en lust naast zelfgekweekte groenten en fruit ook een hapje vlees, vis, eieren, noten en zaden. Maar hoe gezond is dit echt? 

Het lijkt wel alsof iedereen resoluut koolhydraten bant van het menu in een poging om enkele kilo’s kwijt te spelen. Maar uit een nieuwe Amerikaanse studie blijkt dat suiker niet de grote boosdoener is, zoals zo vaak beweerd wordt. Een dieet dat vetten schrapt, zou zelfs beter zijn dan een koolhydraatarm regime.

Onderzoekers van het ‘National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney diseases’ nodigden 19 obese mannen en vrouwen uit om twee keer twee weken in een ziekenhuis te verblijven. De eerste keer aten de mensen minder koolhydraten, maar moesten ze geen eiwitten of vetten bannen. Tijdens het tweede bezoek aten de mensen minder vet, maar stonden er nog wel koolhydraten en eiwitten op het menu. Per dag kregen ze telkens 2.700 calorieën.

Op het eerste gezicht lijk het er op dat mensen meer gewicht waren afgevallen met het koolhydraatarme dieet, maar een verdere analyse wees uit dat dit vooral komt door een verlies van water. Het dieet zonder vetten leidde daarentegen tot meer verlies van vetten.

Volgens onderzoeker Kevin Hall is er dus geen reden om perse te kiezen voor een koolhydraatarm dieet. “Maar in het echte leven worden diëten natuurlijk minder streng gecontroleerd, geef je vaker toe aan zoete verleidingen en snack je meer”, zei hij tegen de BBC. “Als je calorieën schrapt, werkt uiteindelijk elk dieet. Je moet dus vooral kiezen voor een dieet dat bij jou past en dat je kan volhouden.”