Doden bij aanslag in centrum Bangkok

TOPSHOTS Thai rescue workers carry an injured person after a bomb exploded outside a religious shrine in central Bangkok late on August 17, 2015 killing at least 10 people and wounding scores more. Body parts were scattered across the street after the explosion outside the Erawan Shrine in the downtown Chidlom district of the Thai capital. AFP PHOTO / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL

Bij een bomaanslag bij een belangrijke toeristische trekpleister in de Thaise hoofdstad zijn verschillende doden gevallen. Volgens de legertop werden «buitenlanders geviseerd» om het toerisme en de economie een knauw te geven. 

De aanslag gebeurde op een druk verkeersplein in het centrum van Bangkok in volle avondspits. Vlakbij bevinden zich het bekende Erawanschrijn, een belangrijke trekpleister voor toeristen, en een vijfsterrenhotel.

Volgens ooggetuigen werd de aanslag gepleegd door een bom op een motor, maar anderen beweren dat de bom was vastgemaakt aan een elektriciteitspaal. Een tweede bom werd door de politie onschadelijk gemaakt, en er werd ook melding gemaakt van een derde springtuig op een trein.

Vuurbal

Op beelden van een bewakingscamera is een enorme oranje vuurbal te zien op het moment van de ontploffing. Getuigen zeggen dat de explosie als een luide donderslag klonk. Door de kracht van de bom ontstond een krater op het binnenplein voor het schrijn.

Een BBC-correspondent ter plaatse sprak op Twitter over veel chaos en lichaamsdelen die overal verspreid liggen. «Een gruwelijk bloedbad», klonk het. De shoppingcentra en kantoren in de buurt zijn geëvacueerd.

Onduidelijkheid over slachtoffers

Bij het ter perse gaan was er onduidelijkheid over het aantal dodelijke slachtoffers, maar de Thaise politie had het over minstens 15 doden en en 80 gewonden. Onder hen bevinden zich veel buitenlanders. Het persagentschap Reuters en lokale media spraken echter van 27 doden. Over Belgische slachtoffers was er nog geen nieuws, aldus de FOD Buitenlandse Zaken.

De aanslag is tot nu toe niet opgeëist, maar de Thaise minister van Defensie vermoedt dat de daders «buitenlanders viseerden» om het toerisme en de economie te raken.