Spelletje Tetris helpt je van verslavingen af

Drie minuten het computerspelletje Tetris spelen, vermindert de drang naar drugs, sigaretten, drank, eten, seks en slapen. Dat blijkt uit een onderzoek van Plymouth University.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Gedurende een week kregen 31 studenten van 18 tot 27 jaar 7 keer per dag een tekstbericht. Hierin werd gevraagd om aan te geven of ze ergens naar verlangden en in welke mate. De helft van de groep speelde drie minuten Tetris voordat ze weer verslag deden van hun hunkeringen.

Tetrissen verminderde het verlangen van 70 naar 56%. "We denken dat het effect zich voordoet omdat ergens naar verlangen betekent dat je je een voorstelling maakt van wat je gaat eten of doen”, verklaart professor Jackie Andrade. En dat zou volgens de onderzoekers niet lukken tijdens het spelen van een computerspel zoals Tetris, waarbij je blokken nauwkeurig op elkaar moet stapelen. "Voor zo'n visueel interessant spel gebruik je dezelfde mentale processen als voor het vormen van zulke beelden."

Hoewel de proefpersonen gemiddeld 40 potjes Tetris speelden, leek het effect de hele week aan te houden. De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Addictive behaviours.