Londense bar serveert drankjes in een wolk

Dat Britten van hun stevige pints houden is algemeen geweten. In Londen is er echter een nieuwe speler op de markt, waar de grote glazen overbodig zijn.

Alcoholic Architects is een pop-upbar vlak naast de Southwark Cathedral op de oever van de Theems. Op het eerste zicht lijkt het menu geïnspireerd op de locatie, met dranken uit abdijen zoals Chartreuse, Bénédictine en Chimay. Niets speciaal zou je denken, tot klanten een beschermend pak moeten aantrekken zodat hun kleren en haar niet naar alcohol ruiken.

De gasten treden dan binnen in een afgesloten kamertje. Vervolgens wordt de ruimte volgepompt met een alcoholische wolk, bestaande uit een mengeling van het drankje naar keuze en een ‘mixer’. De alcohol komt via de huid, de ogen en vooral de longen in de bloedsomloop. Aangezien je op deze manier een pak sneller dronken wordt, is een sessie in de bar beperkt tot 50 minuten.


Artsen lopen echter niet warm voor het idee. “De alcohol passeert zo niet langs de lever en stijgt meteen naar de hersenen, waardoor de gebruiker sneller en meer dronken wordt”, getuigt William Shanahan, een dokter gespecialiseerd in verslavingen, aan AP. “Dit kan serieuze neveneffecten met zich meebrengen en jonge hersenen die zich nog ontwikkelen ernstig schaden”, aldus de arts.

Het is verre van de eerste keer dat mensen op zoek gaan naar vreemde manieren om alcohol in hun systeem te krijgen. Doorheen de jaren deden heel wat bizarre toedieningswijzen de ronde. Een gekend voorbeeld is een tampon, doordrenkt in wodka, die nadien vaginaal of anaal wordt ingebracht. Bijzonder pijnlijk en gevaarlijk, maar voor sommige drinkebroers blijkbaar nog niet extreem genoeg.

De BBC rapporteerde in een hele tijd terug over een trend onder jongeren waarbij wodka gesnoven werd. The Daily Mail deed zijn duit in het zakje met een getuigenis van een jonge vrouw met oogschade, opgelopen nadat ze herhaaldelijk wodka in haar oog goot. Steve-O, bekend van Jackass, ging nog een stap verder en bracht met behulp van een infuus vijf shots wodka rechtstreeks in zijn bloedsomloop.

https://www.youtube.com/watch?v=sXslXzwmrv0

Bovenstaande methodes zijn bijzonder gevaarlijk omdat de alcohol niet in het spijsverteringsproces terecht komt. In geval van alcoholvergiftiging kan het lichaam de alcohol dus niet afstoten door middel van te overgeven. Don’t try this at home.