Nieuw schandaal voor tandarts die leeuw Cecil doodschoot

De storm rond het doodschieten van leeuw Cecil is nog niet gaan liggen. Walter Palmer, de gehate Amerikaanse tandarts die het populaire dier in Zimbabwe omlegde, blijkt nog andere wanpraktijken op zijn kerfstok te hebben.

Palmer betaalde veel geld om Cecil te kunnen doden tijdens een jachtpartij. Schieten op wilde dieren is verboden in een nationaal park, dus werd de leeuw met voedsel weggelokt om neergeschoten te worden. Die praktijken kwamen de tandarts op een storm aan kritiek te staan, zeker omdat hij daarna nog triomfantelijk op de foto ging met zijn weerloze prooi.

Intussen lijkt de nachtmerrie voor Palmer nog niet voorbij. Sterker nog: door het opduiken van nieuwe foto’s waarop hij poseert bij een doodgeschoten zwarte beer, wordt de jager opnieuw overladen met bakken kritiek.

Het was het Amerikaanse ABC News dat de nieuwe foto’s in handen kreeg. Het gaat om beelden uit 2006, toen Palmer de beer in Wisconsin doodschoot met pijl en boog. Dat gebeurde buiten een jachtzone en was bijgevolg illegaal. Omdat de tandarts zich daarvan bewust was, bood hij de gidsen die de foto hadden gemaakt 20.000 dollar zwijggeld aan.

Helaas voor Palmer belandde het voorval toch bij de rechter, waarna de tandarts valse verklaringen aflegde bij de openbare aanklagers tijdens hun onderzoek. Hij riskeerde vijf jaar cel en een boete van 250.000 dollar, maar kwam er via een minnelijke schikking vanaf met 2.938 dollar boete en een voorwaardelijke celstraf van een jaar.