IN BEELD. Chaos en ontzetting na explosies in Chinese havenstad

In de Chinese havenstad Tianjin hebben zich gisterenavond twee grote explosies voorgedaan.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Daarbij zijn volgens de eerste cijfers zeker 44 mensen om het leven gekomen, 500 anderen raakten gewond. De brandweer stopte ondertussen met blussen, tientallen brandweerlui zouden nog vermist zijn.

Om 23u30 plaatselijke tijd (woensdagavond 18.30u Belgische tijd) was een hevige knal te horen in de haven, die snel gevolgd werd door een nog veel zwaardere explosie. Mogelijk is een pakhuis met gevaarlijke stoffen ontploft, en de brand die daarbij ontstond zou op haar beurt de tweede ontploffing veroorzaakt hebben.

De schokgolf zou tot kilomters in de omtrek te horen en te voelen zijn geweest. Volgens de Chinese staatszender CCTV werden heel wat gebouwen volledig met de grond gelijk gemaakt, raakten verschillende mensen gewond door rondvliegend glas of puin en renden heel wat inwoners in paniek op straat omdat ze dachten dat het om een aardbeving ging.

President Xi Jinping beloofde nog dat hij "er alles aan doet om gewonden te redden en te behandelen en om de mensen en hun eigendommen te beschermen". Maar ondertussen zwellen de wachtrijen in het ziekenhuis aan en heeft de explosie een enorme ravage achtergelaten.

AFP foto CCTV

AFP / G. Baker

AFP / G. Baker

AFP / G. Baker

AFP / G. Baker

AFP / G. Baker

AFP

AFP / G. Baker

AFP / F. Dufour