Eicellen invriezen kan kansen om moeder te worden net doen dalen

Het aantal vrouwen die hun eicellen laten invriezen om de biologische klok te omzeilen, neemt elk jaar toe. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat dit proces de eicellen net kan beschadigen, waardoor de kans om moeder te worden afneemt. 

Heel wat vrouwen willen eerst een succesvolle carrière outbouwen en pas later aan kinderen beginnen. Fertiliteitsexperts geven hen daarom de raad om al op jonge leeftijd hun eicellen te laten invriezen om onvruchtbaarheid geen kans te geven. Het gaat zelfs zo ver dat bedrijven als Apple, Facebook en Google hun vrouwelijke werknemers betalen om hun eicellen te laten invriezen.

Volgens een nieuwe studie kan deze trend wel eens gevaarlijk zijn. Amerikaanse wetenschappers van het ‘Centre for Human Reproduction’ in New York bestudeerden maar liefst 93% van alle IVF-procedures in de Verenigde Staten van het jaar 2013. Ze vonden dat vrouwen 56% kans hadden om moeder te worden zonder de procedure, en slechts 47% met.

“Eicellen invriezen is nog altijd aangeraden bij vrouwen die chemotherapie moeten ondergaan”, vertelt hoofdonderzoeker Vitaly Kushnir aan The Thelegraph. “Maar als een vrouw overweegt om haar eicellen te laten invriezen om sociale redenen, kan ze beter kijken naar andere alternatieven , rekening houden met haar leeftijd en gezondheid.”

Ondanks deze studie, ziet de meerderheid van de vruchtbaarheidsexperts eicellen invriezen nog steeds als de toekomst.